Насловна Најновије ЕУ: Од данас забрањен увоз руског дизела

ЕУ: Од данас забрањен увоз руског дизела

134
0

Европа је од данас увела забрану увоза руског дизел горива и осталих нафтних прерађевина и тиме додатно смањила своју зависност од Москве, док покушава да казни Kремљ због војне акције у Украјини.

Забрана је уведна упоредо са ограничавањем цијене нафтних прерађевина, што је резултат договора групе седам демократских земаља, пренио је АП.

Циљ је да се омогући да се дизел и даље испоручује у земље попут Kине и Индије и да се избјегне нагло поскупљење овог горива, што би нанијело штету потрошачима широм свијета, а да се истовремено умањи профит који остварује Москва за државни буџет.

Дизел има кључни значај за економију, јер се користи у аутомобилима, камионима за превоз робе, пољопривредној механизацији и фабричким машинама.

Чланице ЕУ од сада ће набављати дизел гориво из САД, са Блиског истока и из Индије, да би замијениле руско гориво, које је у једном тренукту покривало десет одсто потреба у Европи.

Цијена дизела могла би да порасте због повећаних трошкова транспорта и опоравка потражње у Kини, чија економија излази из драконских рестрикција, које су биле на снази због ковида 19.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстУ Чајничу пронађено налазиште злата
Сљедећи текстЗимска служба настоји да очисти све локалне путеве у Хан Пијеску