Насловна Најновије ЕУ: Свако домаћинство бацило 70кг хране по особи

ЕУ: Свако домаћинство бацило 70кг хране по особи

177
0

Домаћинства у ЕУ бацила су 70 килограма хране по особи у 2020. години, што чини више од половине укупне количине бачене хране у 27 чланица европског блока, саопштио је данас Евростат.

Укупна количина бачене хране по становнику ЕУ, у тој години, била је 127 килограма, наводи се у извјештају. Овај регион имао је почетком 2020. године 447,7 милиона становника.

Глобално, храна која се баца доприноси емисијама гасова који изазивају ефекат стаклене баште са осам до десет одсто, наводи се у подацима Организације УН за храну и пољопривреду, а рјешавање овог проблема је изазов за ЕУ и читав свијет.

Евростат наводи да су домаћинства била одговорна за 55 одсто бачене хране у ЕУ, у првој години пандемије ковид 19, а остатак од 45 одсто генерисан је у другим фазама ланца за снабдијевање храном.

Произвођачи хране и пића су сљедећи на листи оних који бацају највише хране, са 23 килограма годишње по особи. У примарној производњи губи се 13 килограма, када се примјењује стратегија за смањење кварења прехрамбених производа.

Ресторани и сервиси за достављање хране су у 2020. години, бацили 12 килограма хране по особи, односно девет одсто укупне количине у европском блоку. Најмање прехрамбеног отпада има у малопродаји и дистрибуцији хране.

ИЗВОРсрна, Ројтерс, фото: Bljesak.info
Претходни текстПромовисана “Борба моја за животе других“ Славка Ждрала
Сљедећи текстНовак и Јелена Ђоковић посјетили штанд Министарства просвјете