Насловна Вијести ЕУ тражи да БиХ уведе визе Русији; Москва: Желе да претворе БиХ...

ЕУ тражи да БиХ уведе визе Русији; Москва: Желе да претворе БиХ у колонију

145
0

Европска унија од БиХ тражи да као земља кандидат уведе визе за држављане Руске Федерације, потврђено је за РТРС из Делегације Европске уније у БиХ

Амбасада Руске Федерације у Сарајеву оштро је реаговала на захтјев ЕУ. Поручили су да тиме Брисел жели БиХ да претвори у колонију.

Из Савјета министара данас се нико није оглашавао по захтјеву Европске уније.

Из Републике Српске поручено је да је неприхватљиво да се тек формирана власт на нивоу БиХ притишће темама око којих нема сагласности.

Само што су преузели дужност и побрали похвале за брзо формирање, нови Савјет министара суочава се с првим проблемом. Тек што је БиХ добила кандидатски статус, ЕУ је пожурила са захтјевима. Од БиХ тражи да у свјетлу сукоба у Украјини усклади спољну, безбједносну и трговинску политику са званичним Бриселом. То не значи само осуђивање, како кажу, руске агресије, већ и увођење виза руским држављанима.

– За добро функционисање безвизног режима са ЕУ, од БиХ се очекује потпуна усклађеност са визном политиком ЕУ која не предвиђа безвизни режим са Русијом – наведено је у саопштењу Делегације ЕУ у БиХ.

Из Француске, једне од најмоћнијих чланица ЕУ, објашњавају да је укидање безвизног режима тражено у смислу превазилажења проблема са миграцијама. Танак аргумент с обзиром на то да илегални мигранти који пролазе кроз БиХ нису са простора Русије.

– Јесмо, тражили смо, али не само за руске држављане, него и за пуно других земаља и то због проблема које имамо с миграцијом. Пуно људи долази без виза и докумената и онда се само искрцају у ЕУ и праве проблеме – рекла је Кристин Тудик, амбасадорка Француске у БиХ.

ЕУ поставља превише захтјева према БиХ реагују из Амбасаде Руске Федерације. Поручују да Споразум о безвизном режиму који су БиХ и Русија потписале још 2013. године обезбјеђује повољне услове за развој веза између двије државе.

– Увјерени смо да тренутни законски оквир одговара првенствено интересима БиХ, једне отворене земље коју ЕУ тежи да претвори у колонију – навели су из руске Амбасаде.

Политика условљавања односно приморавања БиХ да усклади своју политику са Бриселом у вези руско-украјинског сукоба неће убрзати европске интеграције нити ће релаксирати унутрашње политичке односе, напротиов додатно ће их усложнити.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да је притисак на тек формирану власт у БиХ на темама за које се зна да неће бити сагласности.

Хоће ли се нови сазив Савјета министара испунити обавезу преузету 15. децембра када је БиХ добила кандидатски статус и увести визе руским држављанима или ће наставити да слиједи курс неутралности према руско украјинском сукобом и задржити безвизни режим са Русијом, од предсједавајуће Савјета министара и министара данас нисмо сазнали, нису се јављали на наше позиве.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстЗвезда и Војводина у част Синише Михајловића
Сљедећи текст„Пулс града“, РТВИС, 27.1.2023. (ВИДЕО)