Насловна Најновије Ждрале: Српска је потврђена у Дејтону, а то је заслуга српских бораца

Ждрале: Српска је потврђена у Дејтону, а то је заслуга српских бораца

163
0

Најважнији резултат Дејтонског мировног споразума је чињеница да је овим међународним документом потврђена Република Српска, а највеће заслуге за то припадају српским херојима којих је скоро 30.000 уградило живот у темеље отаџбине, оцијенио је универзитетски професор и чувени хирург Славко Ждрале.

„Kада се сјетимо потписивања Дејтонског мировног споразума и када нам је на подручју Сарајевско-романијске регије саопштено за парафирање тог документа – то је био хладан туш за нас. То је за нас било нешто страшно, јер поред тога што су многи од нас морали да напусте своја огњишта, дошли смо у ситуацију да напуштамо и оне дијелове на којима су се наши људи привремео стационирали“, рекао је Ждрале Срни.

Он истиче да је најважније то што је споразумом потврђена Република Српска.

„А, шта данас рећи? Kолико смо задовољи тиме? Све ово што се сада дешава – напади извана и изнутра на Републику Српску, али и БиХ и регион, јасно показују да ми Срби нисмо узалуд жртвовали 30.000 живота уграђених у темеље Републике Српске“, рекао је Ждрале који је бивши директор болнице „Србија“.

Он је поручио да српским херојима, припадницима Војске Републике Српске, треба бити вјечно захвалан за слободу, али да не треба заборавити ни ангажман тадашњих српских политичара.

Ждрале каже да такозвана међународна заједница није фер када је ријеч о страдању српског народа током рата у БиХ, што се посебно односи на језиво и бескрупулозно НАТО бомбардовање српских територија осиромашеним уранијумом.

„Мислим да су данас сви Срби јединствени у ставу и опредјељењу да Републику Српску морамо чувати и сачувати на благодет српског народа, а самим тим њено очување и будућност не смију бити доведени под било какву сумњу“, закључио је Ждрале.

Потписивањем Дејтонског мировног споразума 21. новембра 1995. године и његових 12 анекса, у ваздухопловној бази Рајт-Петерсон код Дејтона, у америчкој држави Охајо је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

ИЗВОРсрна
Претходни текст,,Дечак делфин“ и ,,Вера“ у Културном центру Пале
Сљедећи текстВаздух јутрос најлошији у Зеници, Сарајеву и Високом