Насловна Најновије Жилнику „Београдски победник“

Жилнику „Београдски победник“

164
0

Признање „Београдски победник“ 52. ФЕСТ-а за изузетан допринос филмској умјетности приплао је Желимиру Жилнику, једном од најзначајнијих и најплоднијих редитеља српске кинематографије.

У својој скоро шест деценија дугој каријери Жилник је снимио око 60 филмова.

Његови први професионални документарни филмови „Журнал о омладини на селу, зими“, „Пионири малени ми смо војска права“ и „Незапослени људи“ постигли су велики успјех на Београдском фестивалу кратког играног, анимираног и документарног филма.

Жилников први играни филм „Рани радови“ из 1969. године, који говори о групи младих људи који шире своја бескомпромисна марксистичка увјерења по руралним предјелима Војводине, добио је Златног медвједа на Берлиналу.

Након проблема са цензуром и опструкцијама, почетком седамдесетих Жилник је емигрирао у Њемачку гдје је снимио седам кратких филмова као и дугометражни играни филм „Рај“.

Крајем седамдесетих се вратио у СФРЈ и укључио у рад Српског народног позоришта.

У том периоду сарађивао је са браћом Вранешевић из „Лабораторије звука“ на Гастарбајтерској опери чија је премијера била 1977. године, саопштила је прес служба ФЕСТ-а.

Аутор је бројних филмова и документарних драма за Телевизију Београд и Телевизију Нови Сад које су награђиване на телевизијским фестивалима у земљи и иностранству.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ јануару у породилишту Болнице „Србија“ рођене 42 бебе
Сљедећи текстОдштампана поштанска марка са ликом Алексе Шантића