Насловна Најновије Завод за запошљавање РС израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника

Завод за запошљавање РС израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника

60
0

Са бироа у овој години, према плановима републичког Завода за запошљавање, биће запослено око 27.000 лица, док, с друге стране, послодавци тврде да Српска нема толико стварно незапослених грађана.

У објављеном нацрту плана о смјерницама политике тржишта рада и активним мјерама запошљавања у БиХ за 2024. годину наведено је да ће се Завод на запошљавање РС у овој години фокусирати на програме усмјерене на запошљавање незапослених лица у привреди и приватном сектору као и на запошљавање тешко запошљивих и рањивих категорија незапослених.

– Посебна пажња биће посвећена припремама за долазећи програм “Гаранција за младе” чији пилот пројекат се очекује у 2026. години на подручју филијале Приједор, као и запошљавању циљних група у складу са захтјевима Свјетске банке кроз “Други пројекат подршке запошљавању” чија је вриједност у Српској за период 2023 – 2026. године 14 милиона евра – наведено је у поменутом документу.

У истом документу наведено је и да је посредничком функцијом Завода за запошљавање и мјерама активне политике планирано у овој години запошљавање 27.000 незапослених широм Српске.

– Наставићемо са прилагођавањем своје услуге корисницима у складу са промјенама на тржишту рада, расположивости (не)квалификоване радне снаге и неопходностима усклађивања компетенција незапослених са потребама тржишта рада – стоји у плановима републичког Завода за запошљавање.

Осим тога, наводе да ће радити на унапређењу функције посредовања у запошљавању путем платформе “Берза рада”, на којој могућност регистрације имају послодавци и незапослена лица, али и лица која траже промјену запослења.

– Послодавци имају могућност објаве огласа, а незапослена лица могућност да објаве биографију коју могу прегледати само регистровани послодавци који могу директно контактирати са незапосленим лицима или путем надлежног бироа и на тај начин би функционисало онлајн посредовање – наводи Завод за запошљавање.

С друге стране, у Унији послодаваца РС тврде да евиденција Завода за запошљавање не приказује реално стање о питању незапослених у Српској.

– То су вјероватно људи који сами долазе и одлазе са бироа. Евидентно је да Завод за запошљавање у својим активностима брише дио оних људи са бироа који, реално, и не треба да буду на евиденцији. Ти бројеви о којима они говоре су нереални. Нема толико незапослених у Српској колико они наводе. Не знам гдје виде 27.000 незапослених – упитао је потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Он је за “Глас Српске” нагласио да би Завод за запошљавање требало да се фокусира на списак људи на бироима у Српској, односно да тај списак детаљно преконтролише.

– Тај списак потребно је очистити од неактивних тражилаца посла. Такође, они треба да се почну бавити преквалификацијама радника из нискоакумулативних грана привреде у занимања које су боље плаћена. Један од примјера је и преквалификација обућара у завариваче. Два најважнија задатка Завода за запошљавање РС су преквалификација и чишћење спискова лица која су на бироу – закључио је Тривић.

Статистика

Са евиденција завода за запошљавање Српске, ФБиХ те Брчко дистрикта у 2023. години запослена су 99.004 лица.

– Број запослених са евиденције у односу на 2022. годину мањи је за 13.755 лица или 12,2 одсто – наведено је у нацрту плана о смјерницама политике тржишта рада и активним мјерама запошљавања у БиХ за 2024. годину.

У ФБиХ су у 2023. години запослена 75.252 лица, што је за девет одсто мање у односу на 2022, док је у Републици Српској запослено 22.187 лица или 18,3 одсто мање у односу на годину раније. У Брчко дистрикту БиХ лани је запослено 1.565 лица са бироа, што је за 22,7 одсто више у односу на 2022. годину.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

ИЗВОРглас српске
Претходни текстУ Српској рођено 19 беба
Сљедећи текстКонференција за новинаре о помоћи Горској служби спасавања