Насловна Магазин Култура Завршена манифестација у част 120 година „Просвјете“

Завршена манифестација у част 120 година „Просвјете“

204
0

У Власеници је синоћ завршена дводневна манифестација поводом 120 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) „Просвјета“.

Предсједник Општинског одбора власеничке „Просвјете“ Споменка Савиновић изразила је увјерење да ће и наредних година трајати ова манифестација од великог значаја за његовање традиције.

Она је захвалила свима који су учешћем и доласком увеличали ову манифестацију.

Власенички писац и пјесник Аћим Тодоровић говорио је стихове о патриоти и мученику Гаврилу Принципу, атентатору на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

– Сви знамо ко је био Гаврило Принцип и да је умро у затвору у Темерину. Ја сам у својој пјесми говорио о његовом размишљању те ноћи коју је провео у затвору и када је умро – рекао је Тодоровић новинарима.

Ученица седмог разреда Основне школе „Вук Караџић“ из Власенице Јована Лилић рецитовала је пјесму „Отаџбина је њива на којој се непрестано сије и жање“, која је освојила прво мјесто за најљепшу пјесму о Републици Српској на литерарном конкурсу који је брчанска „Просвјета“ расписала поводом 30 година од обнове рада овог друштва и 30. рођендана Републике Српске.

Лилићева је у пјесми представила Републику Српску као једину отаџбину коју сви треба да волимо.

Секретар Удружења за очување традиције „Бирач“ Власеница Сања Милић рекла је новинарима да се Удружење представило влашким играма умјетничког руководиоца Ђорђа Васића, а њихова чланица Сара Пајић на хармоници је одсвирала сплет народних кола.

Милићева је рекла да се радо одазивају на овакве манифестације, посебно оне које пјесмама и играма његују традицију и чувају обичаје.

У богатом културно-забавном програму учествовали су и пјевачка група „Просвјете“ са циклусом косовских пјесама, гуслар Радоје Митровић, а Милорад Миличевић представио се на двојницама и фрули.

На вечерашњој манифестацији уручене су захвалнице појединцима и колективима који су допринијели подршком и несебичним доприносом раду и развоју Општинског одбора СПКД „Просвјета“ Власеница.

Претходне вечери, у оквиру ове манифестације, глумица Југословенског драмског позоришта из Београда Весна Станковић извела је монодраму „Милунка“ о српској хероини Милунки Савић, жени са највише војних одликовања у историји.

Манифестација је одржана у холу Средњошколског центра „Милорад Влачић“ у Власеници.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра округли сто о стању у области туризма на подручју града
Сљедећи текстСвечана академија Координационог одбора Црвеног крста Сарајево-Романија