Насловна Вијести Завршена прва рунда тројног састанка у Бриселу, у току билатерални сусрети

Завршена прва рунда тројног састанка у Бриселу, у току билатерални сусрети

172
0

У Бриселу је завршена прва рунда тројног састанка предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Албина Куртија са представницима Европске уније у оквиру дијалога на највишем политичком нивоу.

Послије билатералног састанка Аљбина Куртија са званичницима ЕУ, услиједила је билатерала Александра Вучића са европским посредницима, сазнаје РТС.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу одржава се послије више од годину дана.

За преговарачким столом су предсједник Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Претходно је Борељ, уочи нове рунде дијалога, разговарао одвојено са Вучићем и Куртијем.

– Почетак разговора о суштинским проблемима на Косову и Метохији. Надам се каквом-таквом рјешењу, иако у то уопште не вјерујем – написао је Александар Вучић на Инстаграму уз слике са Борељом.

Огласио се и Борељ на Твитеру након одвојених сусрета са Вучићем и Куртијем.

– Сазвао сам јутрос састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине. Недавне тензије на сјеверу Косова показале су још једном да је вријеме да се крене напријед ка пуној нормализацији. Очекујем да оба лидера буду отворени и флексибилни и да нађу заједнички језик – написао је Борељ.

Лајчак је и јуче, одвојено разговарао са Вучићем и Куртијем, у циљу припрема за данашњи наставак дијалога, а послије тих сусрета рекао да од данашњег састанка очекује договор, али не и коначни.

Навео је да ће се данас разговарати о томе како постићи будући споразум и како доћи до нормализације односа између двије стране.

Предсједник Вучић је јуче рекао да ће данашњи разговори бити тешки, јер нема сагласности са Приштином готово ни по једном питању, али да ће Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

У више наврата предсједник Србије био је јасан, поручујући да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина.

Вучић је јуче разговарао и са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Такође, разговарао је одвојено и са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Са предсједником у дијалогу у Бриселу учествује и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

ИЗВОРртс
Претходни текстПорушене импровизоване гараже у насељу Младичко поље (ФОТО)
Сљедећи текстЛукач: Кокаин заплијењен у Добоју – дио међународне трговине дрогом (ВИДЕО)