Насловна Најновије Завршене активности у склопу МЗ пројекта на подручју Општине Трново

Завршене активности у склопу МЗ пројекта на подручју Општине Трново

50
0

У оквиру пројекта јачања улоге мјесних заједница у БиХ којег проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП), а финансира Влада Швајцарске и Шведска, у сарадњи са општином Трново РС, завршене су све планиране активности. У МЗ Пројекту су учествовале МЗ Трново и МЗ Кијево.

Током реализације пројекта усвојен је сет методологија рада МЗ-а, Визија МЗ и оперативни план за имплементацију Визије МЗ, те документи за рад Друштвеног центра. Представници пројектних МЗ су учествовали у низу тренинга и обука путем којих су унаприједили знања те их успјешно примијенили у раду својих мјесних заједница.

У склопу МЗ Пројекта су успјешно проведени форуми грађана путем којих су чланови локалне заједнице активно учествовали у доношењу одлука, те изразили своје приоритете. Као резултат дефинираних приоритета у партнерским мјесним заједницама су реализирани инфраструктурни пројекти.

У МЗ Трново је изграђена трибина на спортском игралишту, чија је вриједност 43.161,09 КМ (без ПДВ-а). Реализацијом овог пројекта општина Трново РС је добила модерне трибине које ће гледаоцима омогућити угодније праћење спортских и културних манифестација.

Такођер су завршени радови на изградњи пропуста на потоку Близнац у МЗ Кијево, вриједности од 20.408,74 КМ (без ПДВ-а). Изградњом пропуста на потоку Близнац ријешени су проблеми становника овог дијела МЗ Кијево који су, усљед поплава које су погодиле ово подручје у новембру 2021. године, претрпили знатне штете управо из разлога што је стари пропуст био ван функције.
Поред два пројекта у току реализације МЗ Пројекта завршени су и радови на уређењу школског игралишта. Укупне вриједности 101.640,42 КМ, од чега је општина Трново РС финансирала 80.080,42 КМ, док УНДП сноси 21.560,00 КМ трошкова.

Реализацијом оперативног плана за реализацију Визије МЗ Трново комплетирани су радови на обнови канцеларије и набавци опреме за поступање у ванредним ситуацијама. Укупна вриједност пројекта је 23.400,00 КМ. С обзиром на то да је општина Трново РС током претходног периода претрпјела велике штете због поплава и клизишта, реализација овог пројекта од кључног је значаја за све њене грађане.

У току реализације пројекта јачања улоге мјесних заједница у БиХ реконструисан је простор који се користи као Друштвени центар. Друштвени центар користе све НВО са подручја општине Трново РС. Једно од најактивнијих је КУД Јахорина које је реализацијом пројекта набавило народне ношње за све своје чланове.

Укупни финансијски оквир износи 215.000 КМ, при чему је МЗ Пројекат допринио са 125.000 КМ, а општина Трново РС уложила 90.000 КМ.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстДјевојчица (14) поријеклом из Црне Горе у Аустрији оптужена за планирање тероризма
Сљедећи текстУ петак отварање Галерије “Жарко Видовић“ у Источној Илиџи