Насловна Најновије Завршен 65. Међународни сајам књига у Београду

Завршен 65. Међународни сајам књига у Београду

213
0

Београдски сајам књига, који је послије двије године паузе због епидемије вируса корона, одржан по 65. пут под слоганом „Повратак написаних“ завршен је данас церемонијом примопредаје „Отворене књиге“ наредном почасном госту сајма.

Силвија Давидоју, амбасадор Румуније у Србији, чија земља је овогодишњи почасни гост сајма, уручила је „Отворену књигу“ француском амбасадору у Србији Пјеру Кошару, чија ће земља бити домаћин наредног 66. Сајма књига.

Давидоју се захвалила Београдском сајму што је штанд Румуније и сам био одличан домаћин и истакла богат програм који су румунски писци и издавачи представили протеклих осам сајамских дана.

Преузимајући почасно домаћинство од Румуније, француски амбасадор у Србији Пјер Кошар рекао је да је Румунија „велика франкофона земља“, те да примопредаје „Отворене књиге“ симболизује снажну приврженост Србије франкофонији.

„Потрудићемо се да истакнемо значај књиге у свим њеним формалним облицима, као што су аудио или дигиталне књиге. Желимо да истакнемо и сарадњу у области стрипа, који је снажно заступљен и у Србији и у Француској. Биће ту заступљене и традиционалне форме књига из свих области – фикције, умјетности, науке и образовања“, рекао је Кошар.

Резимирајући протеклих осам сајамских дана координатор пројекта 65. Међународног београдског сајма књига Љиљана Шошкић рекла је да је на сајму наступило 416 директних излагача /излагача и суизлагача, од којих 325 домаћих директних излагача и 91 инострани директни излагач, а да је учествовало укупно 854 директних, индиректних излагача и заступљених фирми.

Шошкићева је рекла да је сајам одржан на више од 30.000 квадратних метара, одржано је 525 програма, представљене четири изложбе, а очекује се да ће и број посјетилаца бити на нивоу претходних година.

Осим издавача из Србије, представили су се и издавачи из Републике Српске, БиХ, Русије, Хрватске, Црне Горе, Италије, Кине, Ирана, Бјелорусије, Швајцарске, Марока, Индије , Њемачке, Пољске, Египта и Мађарске.

Сајам књига је пратило више од 1.200 новинара, сниматеља и фоторепортера из електронских, штампаних и онлајн медија из земље и иностранства, акредитованих за праћење манифестације.

„Све ово потврђује да је Београдски сајам књига очувао и потврдио реноме прворазредног догађаја у култури, а ми се надамо да смо и овог пута били добри домаћини импозантном броју издавача, писаца, новинара и гостију“, поручила је Шошкићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКовачевић: Тужилаштва да хитно реагују на позиве на убиство Милорада Додика
Сљедећи текстСутра претежно сунчано