Насловна Најновије Закон о потврђивању специјалних веза усвојен прије 23 године

Закон о потврђивању специјалних веза усвојен прије 23 године

29
0
Народна скупштина Републике Српске усвојила је 7. јуна 2001. године Закон о потврђивању Споразума о успостављању специјалних паралелних веза између СР Југославије и Републике Српске.
 

Овај споразум, који произилази из Дејтонског уговора, потписан је ради развијања сарадње између Српске и Србије у областима привреде и кориштења привредних ресурса, планирања, приватизације и денационализације, као и науке и технологије, те образовања.

Специјалне везе Републике Српске и Србије односе се и на области културе и спорта, здравства и социјалне политике, туризма и заштите околине, информисања, заштите слобода и права грађана, као и сузбијање криминала.

Потреба за овим споразумом настала је у историјским околностима које су обиљежиле распад Југославије, а у којој су грађани Републике Српске и Србије живјели заједно до њеног распада.

Како је распад Југославије, проузрокован грађанским ратом, довео до раздвајања Срба као већинског народа Републике Српске и Србије, Споразум о специјалним паралелним везама је има за циљ да обнови насилно покидане природне везе између једног народа.

ИЗВОРртрс
Претходни текстКојић: Свесрпски сабор – јединство српског народа с обје стране Дрине
Сљедећи текстНа Равној планини у суботу отварање „Дино парка“