Насловна Најновије Запад мијења однос према Приштини због њеног суманутог понашања

Запад мијења однос према Приштини због њеног суманутог понашања

178
0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Запад мијења однос према Приштини, прије свега захваљујућу њеном сулудом и суманутом понашању јер не жели да примјењује потписане споразуме, те да је међународна заједница дошла до краја могуће толеранције.

Дачић је истакао да је, прије свега, веома важно да се сачува мир, те изразио наду да неће доћи до ескалације.

Он је рекао да чињеница да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти на 48 часова одгодио кажњавање Срба који нису пререгистровали аутомобилске таблице показује да притисак Запада има ефекта и да је Запад примијетио ко је у ствари тај фактор опструкције и дестабилизације региона.

Дачић каже да се увијек на крају испостави да САД морају да „извуку уши“ или барем запријете онима којима су помагали свих ових година, те додао да Србија није страна која прави проблеме и да је веома значајно што су западни званичници рекли да је проблем у Приштини.

Он је додао да је сада питање како ће Запад да натјера Приштину да промијени своју политику, али да је очигледно да има механизме с обзиром на то да се из Приштине промијенила реторика и да сада причају како се траже рјешења.

Дачић је навео је Запад поручио Приштини да више не треба да рачуна на разне контакте, посјете званичника из Приштине, програмске пројекте, војну и сваку другу помоћ, која може бити отказана, док им је визна либерализација одгођена за почетак 2024. године.

„Ко зна како ће се то даље одвијати, јер се сада мења позиција, није да сада сви подржавају Приштину“, рекао је Дачић за ТВ „Пинк“, те подсјетио да пет чланица ЕУ не признаје Косово, док је Мађарска престала да гласа за Косово, иако га је признала.

Он каже да Београд и Приштина треба да учине компромис и да не морају да одустану од онога што желе, али да народ на Космету зна да у наредном периоду неће бити проблема.

Дачић је оцијенио да Курти живи у неком свом свијету и мисли да је „месија који је дошао да спаси албански народ“.

Говорећи о најави данашњих протеста српских мајки у Косовској Митровици, Дачић је рекао да их подржава и да је то једна врста грађанског отпора ономе што Курти покушава да уради и што врши беспотребан атак на нормалан свакодневни живот људи.

„Зато је добро да цели свет види да то није ствар политичких функционера, него да је реч о нечему што погађа обичан народ – жене и децу, старије људе, студенте. Једноставно, онемогућава нормалан живот. Каква је то слобода кретања ако ће они да вас кажњавају, узимају таблице и аутомобиле?“, упитао је Дачић.

Он сматра да цијели свијет треба да буде упознат са том причом и зато подржава овакве протесте и активности, јер тиме ће проблем учинити можда јаснијим некима у свијету који не разумију шта је проблем и зашто је Куртију сад толико стало до тих аутомобилских таблица.

Дачић је рекао да Куртију није стало до таблица да би регулисао како су регистровани аутомобили, него зато што жели да на њима пише „Република Косово“ како би показао да је независно.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик додијелио мандат Вишковићу
Сљедећи текстСлава и годишњи концерт КУД-а Мост из Братунца