Насловна Најновије Затворена бирачка мјеста; Прелиминарни резултати за београдске изборе послије 22 часа

Затворена бирачка мјеста; Прелиминарни резултати за београдске изборе послије 22 часа

69
0
Биралишта у Београду и још 88 градова и општина, гдје се гласало на локалним изборима, затворена су и у току је бројање гласова. На изборима за 110 одборника Скупштине Београда надметало се 14 листа.
 

И у другим градовима поднесен је двоцифрени број изборних листа.

Избори за одборнике скупштина градова одржани су у Београду, Ваљеву, Вршцу, Зрењанину, Јагодини, Кикинди, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Ужицу и Чачку.

Гласало се и за 52 скупштине општина, а избори су одржани и за одборнике у 17 градских општина у Београду.

У Нишу су одржани избори за одборнике пет општина у том граду – Медијана, Палилула, Црвени крст, Пантелеј и Нишка бања, а у Пожаревцу и за градску општину Костолац.

21.14 – Вучевић: Сигурна побједа

Предсједник СНС-а Милош Вучевић саопштио је прве резултате из изборног штаба СНС-а, нако одржаних локалних избора у Србији.

20.45 – Богосављевић: Први резултати за пола сата до 40 минута

Консултант Ипсоса Срђан Богосављевић изјавио је да се прве процјене резултата очекују за пола сата до 40 минута. Богосављевић је за РТС рекао да се око 11 сати видјело да неће бити велике излазности на изборима.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар рекао је да ће прве процене дати када се подаци буду стабилизовали.

– Већ су кренули да пристижу резултати и за Ниш и за Нови Сад -, рекао је он.

Подаци о излазности показују да је излазност на локалним изборима мања него у децембру.

20.37 – Цесид: До 19 часова излазност у Београду 42,2, излазност мања него у децембру

У Београду је до 19 часова гласало 42,2 одсто бирача, што је мање него на изборима у децембру када је излазност до 19 сати била 54,1 одсто, саопштио је данас Цесид.

Према процјенама Цесида и Ипсоса, у Новом Саду је, према процјенама, до 19 часова гласало 46,3 одсто бирача, док је у децембру гласало 54,7 одсто.

У Нишу је данас до 19 часова гласало 44,4 одсто бирача, а у децембру је до 19 часова гласало 54,2 одсто бирача.

20.30 – Прво оглашавање ГИК-а; Лукић: Прелиминарни резултати послије 22 часа

Сва гласачка мјеста у Београду затворена су вечерас у 20 часова, а гласање је прошло без проблема, изјавио је предсједник Градске изборне комисије Зоран Лукић и најавио да ће излазност и први резултати бити познати послије 22 часа.

– Имаћемо излазност послије 22 часа и прве резултате – рекао је Лукић новинарима у ГИК и нагласио да гласање никада није мирније прошло.
Он је рекао да се очекује још једна конференција за новинаре са прелиминарним подацима, казао је Лукић и навео да је ГИК дужан да до сутра у 20 сати утврди прелиминарне резултате.

 

20.04 – Вучић стигао у изборни штаб СНС, заједно са Брнабић; Имамо сјајне резултате

Предсједник Србије и члан СНС Александар Вучић је на улазу у изборни штаб упитан да прокоментарише то што се народ туче на улицама, а Вучић је рекао да батинаши туку поштене људе.

– Не туче се народ, батинаши туку поштене људе. Побиједићемо вас убједљивије него прошли пут. Да знате да увијек говорим истину, као што сам рекао за Реал Мадрид – рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

20.00 – Ево када се могу очекивати први резултати локалних избора

Први прелиминарни резултати очекују се већ након првог сата од затварања бирачких мјеста.

Како је Цесид најавио, ова организација и Ипсос Србија прве резултате избора очекују послије 21 час. Први резултати биће објављени из Београда, Новог Сада и Ниша и то сат и по по затварању гласања.

Када је ријеч о Градској изборној комисији, која ће саопштавати званичне резултате избора у Београду, они ће „резултате гласања објавити током ноћи“.

Досадашња пракса је показала да готово у исто вријеме са првим прелиминарним резултатима излазе и прелиминарни резултати странака које учествују на изборима.

Резултати које ГИК објави су званични, док су они који стигну са адреса агенција који се баве истраживањем јавног мњења, само процјене.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСНСД Пале: Оштра осуда вандалског чина, открити и правди привести починиоце
Сљедећи текст„Пулс града“, 2.6.2024. (Видео)