Насловна Најновије Зауставити одлазак младих приоритетан задатак

Зауставити одлазак младих приоритетан задатак

143
0

У нову 2023. општина Рогтица ушла је са програмом рада начелника Милорда Јагодића кога су подржали и одборници Скупштине општине половином децембра прошле године.

Моје обавезе, рече начелник Јагодић, подијељене су у три битне области. Прва је законско и транспарено извршење буџета за 2023. Друга је реализација пројеката намијењених побољшању услова живота грађана и развоја пивреде и, трећа, нимло мање значајна, реализација стратешких и пргрмских докумената општине.

Приоритетни циљ, наглашава начелник Јагодић, је локални економски развој, већа запосленост, јачање партнерства са приватним сектором, стварање пословног окружења које доприноси бржем развоју привреде и локалне заједнице у цјелини. Ту се прије свега мисли на дрвну индустррију, поршку развоју малих и средњих предузећа и пројекта из области пољопривреде.

Уз ове, стратешке, обавезе којим је у првом реду циљ повећање броја запослених и на тај начин заустављање одлива радне снаге осебно младих са подручја општине кроз побољшање квалитета живота како у Рогатици, као урбаном дијелу, тако и у селима као руралним дјеловима ове локалне заједнице развијањем друштвених дјелатности укључујући посебно културу и спорт.

Отуд, додаје први у администрацији Општинске управе у Рогатици, на прво мјесто дошла је обавеза наставка изградње вишенамјенске спортске дворане са 873 сједећа мјеста на трибинама. Ради се о трећој и ако буде пара и посљедњој фази изградње овог објекта, за који се надамо да ћемо добити средства од Владе Републике Србије, зашто већ имамо начелно обећање.

Други капиталан задатак је дорадња Дјечијег вртића „Бамби“ кроз коју треба да добијемо двије нове просторије за дневни боравак дјеце укупне површине око 120 квадратних метара. За овај пројекат имамо обезбијеђених 150.000 марака које смо добили од Владе Републке Српске. Надам се да ће нам то бити довољно да приведемо крају овај пријекат.

Међу осталих 21 задатака на којим ће радити начелник општине је и изградња водовода и канализације за будуће „Ново насеље“, које ће се градити у непосредној близини спортског центра. Средства за овај пројекат заједнички ће обезбиједити Општина и Јавно предузеће „Врела Сељани“.

Градиће се и модерна Градска тржница. За овај прјекат већ је обезбијеђено 350.000 марака из помоћи Владе Републике Српске. Између много новог, тржница ће имати и 35 наткривених пијачних тезги за продају домачих прхрамбених и других производа – воче, поврће, мед и слично.

Кроз пројекат „Јачање улоге мјесне заједнице“ који поржва УНДП а прате локалне заједнице у омјеру 70:30 посто предвиђамо да се изгради водовод Кланац – Месићи и водовод у Осову, а ту је и израда просторно-планске документације за гробље на локацији „Рајковина“ и за ново насеље на Борикама, а из буџета општине покушаћемо урадити наткривање трибина на Спортско-рекреативном центру „9. јануар“, рекао је начелник Јагодић уз напомену да ће седио пројеката из његовог програма покушати финансирати из кредита Европскде инвстиционе банке (ЕИБ).

ИЗВОР058.ба
Претходни текстНајава и упозорење на обилне падавине од 16. до 20. јануара
Сљедећи текстДодик: Oзбиљно схватити упозорење на обилне падавине