Насловна Магазин Култура Зафрановић: Умјетнички крик против зла

Зафрановић: Умјетнички крик против зла

227
0

Два мјесеца прије почетка снимања, у близини Градишке, почела је изградња сценографије за филм Лордана Зафрановића „Златни рез 42“.

Сценарио „Дјеца Козаре“ који је Арсен Диклић написао још 1986, Зафрановић је адаптирао и увео поједине нове сцене, које ће што вјерније приказати догађаје из лета 1942.

Само изградња сценографије трајаће пуна два мјесеца, како би се уз све остале припреме које трају дуже од пола године, постигла визуелна аутентичност епохе и испунила креативна замисао прослављеног редитеља.

– Градићемо Јасеновац у близини правог, по скицама које сам израдио. Унапријед ће се знати гдје је која барака, управна зграда, гдје улази воз… Предводићу екипу најбољих људи који имају огромно искуство и жељу да се направи филм који говори о страдању српске дјеце и становништва са Козаре, али и о концентрационом логору Јасеновац током Другог свјетског рата – недавно изјавио је Зафрановић.

Ауторску екипу чини више од 60 професионалаца из цијелог региона, планирано је да снимање почне средином септембра и трајаће скоро годину дана.

Зафрановић тренутно ради на одабиру глумачке поставке, која ће бити позната до краја љета, а чиниће је глумци из цијеле бивше Југославије.

– Овај филм сам дуго спремао и радим га да се не заборави. Ово је филм о злу, којим желим да зауставим свако даље зло. Филм је умјетнички крик да се зло више никада не понови – изјавио је Зафрановић.

Некадашњи студент легендарне, престижне Прашке филмске школе – ФАМУ, годинама се бави анализом зла у вријеме фашизма, што се јасно огледа у његовој ратној трилогији – „Окупација у 26 слика“ (1978), „Пад Италије“ (1981) и „Вечерња звона“ (1986), филму „Крв и пепео Јасеновца“ (1983) или документарцу „Залазак стољећа – Тестамент Л. З.“ (199 4).

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстДобој: МУП Српске проводи превентивну кампању „101 живот“
Сљедећи текстОд данас у Србији забрањене посјете болницама због короне