Насловна Најновије Захарова: Приступ Стејт департмента суверенитету БиХ и Србије, подсјећа на подвојену личност

Захарова: Приступ Стејт департмента суверенитету БиХ и Србије, подсјећа на подвојену личност

133
0

Приступ Стејт департмента суверенитету Србије и БиХ, подсјећа на подвојену личност, истакла је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова, коментаришући изјаву шефа прес службе Стејт департмента, Неда Прајса о Дејтонском споразуму.

Захарова се осврнула на изјаву Прајса, који је рекао да ће Вашингтон „наставити да подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ и позивати на одговорност оне који теже да поткопају институције БиХ и Дејтонски споразум“.

„Невјероватно. Неде, покушајте да замијените `БиХ` са `Србија`, `Република Српска` са `Kосово`, Дејтонски споразум са резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 и добићете дијагнозу – подвојена личност“, навела је Захарова на свом профилу на „Телеграму“.

Она је подсјетила да је Вашингтон супротно одлуци Савјета безбједности УН 2008. године признао независност Kосова, чиме је нарушио територијални интегритет и суверенитет мултинационалне Србије.

Према ријечима Прајса, кога цитира Захарова, САД „одбацују изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика од 9. марта, у којима је, како тврди, настојао да поткопа положај Уставног суда БиХ и у више наврата пријетио отцјепљењем Републике Српске од БиХ“.

Прајс је, како наводи Захарова, навео да „члан три Дејтонског устава јасно говори да Република Српска мора у потпуности да спроводи одлуке институција БиХ, укључујући коначне и правно обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ“.

ИЗВОРсрна, фото Независне новине
Претходни текстУкрајинска војска гранатирала Херсон
Сљедећи текстНа путевима у БиХ прошле године погинулa 222 лица