Насловна Најновије Захарова: Русија позива стране палестинско-израелског конфликта на прекид ватре

Захарова: Русија позива стране палестинско-израелског конфликта на прекид ватре

132
0

Званична Москва је забринута ескалацијом ситуације у зони палестинско-израелског конфликта због чега изражава принципијелан и досљедан став да тај конфликт, који траје већ 75 година, не може да се ријеши војним путем већ искључиво дипломатско-политичким средствима, наводи се у саопштењу портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.

Овај конфликт је могуће ријешити искључиво свеобухватним преговорима на међународно-законодавној основи која подразумијева стварање палестинске независне државе у границама из 1967. године са престоницом у Источном Јерусалиму, која ће живјети у миру и безбједности заједно са Израелом, стоји у саопштењу.

Наводи се и да Москва тренутну ескалацију великог обима разматра као изузетну опасну пројаву зачараног круга насиља што је посљедица хроничног непоштовања резолуција УН и Савјета безбједности и фактичке блокаде рада блискоисточног „квартета“ међународних посредника у саставу Русије, САД, ЕУ и УН од стране Запада.

Захарова је у саопштењу позвала палестинску и израелску страну да моментално обуставе борбе, да одустану од насиља и да буду суздржани са циљем да се, уз помоћ међународне заједнице, покрену преговори са циљем успостављања свеобухватног, трајног и дугоочекиваног мира на Блиском истоку.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текстДодик и Цвијановић са Ердоганом: Потврђена одлична привредна сарадња Српске и Турске
Сљедећи текстНа шест борилишта 910 такмичара из девет земаља (Фото)