Насловна Најновије Захарова: Њемачка одбија да призна блокаду Лењинграда као чин геноцида

Захарова: Њемачка одбија да призна блокаду Лењинграда као чин геноцида

36
0

Портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да је Берлин одбио да призна блокаду Лењинграда од Трећег Рајха као чин геноцида.

– Власти Савезне РепубликеЊемачке упорно одбијају да званично признају злочине Трећег Рајха против човјечности као акте геноцида над народима Совјетског савеза, почињене у периоду Великог отаџбинског рата. Прије свега, они одбијају да признају блокаду Лењинграда као такав злочин. То произилази из недавног одговора Министарства спољних послова Њемачке на ноту амбасаде Русије у Њемачкој, са одговарајућим захтјевом руске стране – рекла је она.

У дипломатској ноти амбасаде Русије у Берлину, која је доступна РИА Новости, наводи се да Москва инсистира на званичном њемачком признавању злочина Трећег рајха као чин геноцида.

У документу се примећује „контрадикторни приступ питању званичног признавања злочина против човјечности као чинова геноцида, почињених од Њемачке у прошлости“.

На тај начин, додаје се, Берлин је признао злочине геноцида из доба колонијализма, али то још није учињено у вези са дјелима против народа Совјетског савеза у периоду Другог светског рата.

ИЗВОРТанјуг
Претходни текстЦрна Гора против резолуције о геноциду у Сребреници; Нови скуп данас од 16 часова
Сљедећи текстПредсједник Републике Српске Милорад Додик обићи ће данас просторије Народног позоришта Источно Сарајево