Насловна Најновије Зашто је Сарајеву спорно снабдијевање јефтинијим гасом са истока?

Зашто је Сарајеву спорно снабдијевање јефтинијим гасом са истока?

124
0

Одлуком Савјета министара, напокон су помјерени са мртве тачке пројекти изградње гасовода у БиХ. Сада им пријети блокада у Предсједништву. Сарајеву је споран источни крак којим би руски гас, преко Србије, снабдијевао БиХ. Консензус за изградњу источне гасне конекције Денис Бећировић и Жељко Комшић условљавају доношењем Закона о гасу БиХ, чиме настоје да Српској одузму надлежности у пољу енергетике. Из Српске позивају бошњачке политичке актере да раде у интересу грађана, не само Српске већ и ФБиХ.

Док се у свијету препознаје по специфичном мирису, у БиХ гас се препознаје по земљи поријекла. Да ли стиже из Србије или Хрватске, политичком Сарајеву је кључно питање.

И прије него што је Савјет министара подржао почетак преговора БиХ са Србијом и Хрватском о изградњи гасовода на новој источној и јужној конекцији, Денис Бећировић и Жељко Комшић најавили су да ће у Предсједништву блокирати пројекат изградње источног гасовода.

Ријеч је о краку којим би руски гас путем гасовода из Србије снабдијевао БиХ. Своју подршку у Предсједништву условљавају усвајањем Закона о гасу БиХ, којим би Српској одузели надлежност над енергетиком.

Предсједника Српске Милорада Додика ни након 15 година од израде пројекта не изненађује, како каже, наставак сарајевских опструкција енергетског развоја Српске.

– Чињеница да нисмо изградили двије електране, јер нема гасовода, говори колико смо изгубили само у прошлој години када је енормно отишла цијена електричне енргије на европском тржишту. БиХ нама само прави штету. Та штета је не само у погледу финансија, него и у погледу повјерења да овдје може било шта да се уради. Развојни пројекти су нешто што смо договарали са нашим „партнерима“. Тада је речено је да неће бити заустављања и сад као није заустављање, али јесте условљавање. У чему је разлика? – упитао је Додик.

На удару сарајевске политике није само Република Спрска, већ цијела БиХ, јер би грађани били ускраћени за могућност да бирају јефтинији енергент. Федерација би могла остати без додатне енергетске стабилности из крака источне конекције који би у овај ентитет требало да се одваја у чворишту у Добоју.

Премијер Радован Вишковић је упитао да ли грађани имају право да купе гас истог квалитета по повољнијој цијени и да ли неко има нешто против тога.

– Република Српска нема ништа против јужног тока који треба из Хрватске да дође у БиХ, али ако би дошао гас који би био јефтинији него руски, који долази преко Србије, сви потрошачи у Српској би куповали тај гас и валаст би им то омогућила – истакао је Вишковић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић позвао је бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића да осустану од најављене блокаде одлуке Савјета министара о верификовању источне и јужне гасне конекције, јер би то било штетно за све гарађане БиХ – и у Српској и Федарацији БиХ.

– Ако Бећировић и Комшић блокирају одлуку, то значи да су они опредијељени за политику спречавања бржег раста и развоја и побољшања квалитета живота грађана у Српској и ФБиХ и позивам их да одустану од тога – рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Док дио бошњачких политичара не брине зима у Сарајеву које је и највећи конзумент руског природног гаса, други траже од Комшића и Бећировића да условљавање пројекта источне интерконекције објасне грађанима БиХ.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић изјавио је да ће се гасом са источне интерконекције угријати људи из Федерације БиХ, а да ће привредници из тог ентитета бити конкурентнији на европском тржишту.

– Зашто бисмо били против тога? – упитао је Конаковић.

Ипак, Сарајеву је од напретка БиХ битнија опструкција развоја Републике Српске па би да наметну доношење Закона о гасу БиХ. Тиме би превазишли то што Федерација дуже од деценије, умјесто законом, гас уређује уредбом, а Српској би да одузму уставом дату надлежност над енергетиком.

– Надлежност за област енергетике је искључиво у ентитетима. Не постоји у Уставу БиХ дефинисана ниједна шира надлежност за област енергетике која је додијељена институцијама БиХ – додао је министар Ђокић.

Коментаришући одлуке Савјета министара, предсједник Српске Милорад Додик поручио је да Нацрт закона о спољним пословима БиХ неће бити усвојен у Парламентарној скупштини БиХ. Додаје и да неће проћи ни споразум који предвиђа слободно кретање на западном Балкану.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДводневни дјечији сајам
Сљедећи текстСрпска обиљежава „Европску ноћ музеја“