Насловна Најновије За годину дана пријављена 22 нова случаја обољелих од ХИВ/АИДС-а

За годину дана пријављена 22 нова случаја обољелих од ХИВ/АИДС-а

138
0

У Републици Српској су протеклих 20 година регистрована укупно 173 лица обољела од ХИВ/АИДС-а, а од посљедица ове болести до сада је умрло 30 обољелих, изјавила је Срни епидемиолог у Институту за јавно здравство Српске Љубица Јандрић, поводом 1. децембра – Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а.

Јандрићева је навела да су од 1. децембра лани, пријављена укупно 22 нова случаја обољелих од ХИВ/АИДС-а и то 18 обољелих од ХИВ-а – 16 мушкараца и двије жене, те четири обољела од АИДС-а, односно три мушарца и једна жена.

„У наведеном периоду пријављена су и два смртна случаја од АИДС-а, а ријеч је о пацијентима који су умрли убрзо након пријема на болничко лијечење“, рекла је Јандрићева.

Она је истакла да, од укупног броја пријављених обољелих, највећи број припада хомосексуалној/бисексуалној популацији, односно њих 16, а мањи број хетеросексуалној и осталој популацији, односно другим путевима преношења инфекције.

„Највећи број обољелих припада узрасној групи од 40 до 49 година, којих је 10, а затим 30-39 године, њих седам“, рекла је Јандрићева.

Јандрићева је рекла да је и у овој, као и у претходној години, регистрован већи број ХИВ позитивних случајева у односу на претходни период, а један од разлога је највјероватније појава пандемије ковид 19 у 2020. години.

„То је, вјероватно, допринијело ризичнијем понашању и отежаном јављању потенцијално инфицираних ХИВ-ом здравственом систему, чији је циљ правовремено откривање болести, односно тестирање на ХИВ“, навела је Јандрићева.

Она је напоменула да се у Републици Српској у оквиру редовних активности у континуитету спроводи епидемиолошки надзор, лијечење високоактивном антиретровирусном терапијом, као и психосоцијална подршка лица са ХИВ/АИДС-ом.

„С циљем контроле појаве ове болести неопходно је посебну пажњу посветити превенцији, односно раном откривању, тестирању свих лица која имају одређено ризично понашање, а посебно оних која припадају популацијама које су изложене повећаном ризику за настанак ове болести“, закључила је Јандрићева.

Према информацијама Антоније Верхаз, начелника Kлинике за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, у тој клиници је тренутно 91 пацијент који је под љекарским надзором.

Верхазова је изјавила Срни да је од 1. децембра прошле године до данас, регистровано 26 нових пацијената који болују од вируса ХИВ, а да је код 22 укључена и терапија.

„Два нова антивирусна лијека су ове године уведена у лијечење пацијената који болују од ХИВ инфекције, а у току су интензивни преговори са Фондом здравственог осигурања Републике Српске за увођење још једног савременог лијека“, рекла је Верхазова и указала да увијек има простора за проширење палете лијекова који се користе у савременој антиретровирусној терапији /АРТ/.

Поводом Дана борбе против ХИВ/АИДС-а Kлиника за инфективне болести УKЦ Републике Српске ће данас организовати бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на вирус ХИВ-а.

Тестирање ће се вршити брзим, рапид тестовима, а сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Kлинике за инфективне болести – у приземљу, Амбуланта број три, улаз с паркинга, од 7.00 до 19.00 часова.

Тестирање на ХИВ/АИДС биће организовано и у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање Института за јавно здравство Републике Српске, који се налази у Улици Јована Дучића, на броју један.

Анонимно, повјерљиво и бесплано тестирање биће организовано од 15.00 до 21.00 час, а за тестирање ће бити кориштени брзи тестови /крв из прста/.

Обезбијеђено је и савјетовање прије и послије тестирања, с циљем унапређења знања о ХИВ/АИДС-у, начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно мјерама за спречавање преношења ове болести.

Према подацима Свјетске здравствене организације /СЗО/, у свијету тренутно са ХИВ-ом живе око 38,4 милиона лица, а од почетка епидемије до сада је умрло 40,1 милион.

У 2021. години је регистровано 1,5 милиона новоинфицираних, а од посљедица ове болести је умрло 650.000 обољелих.

У посљедњем периоду, како наводе из СЗО, број новоинфицираних у популацији одраслих се смањио за 54 одсто, а у популацији дјеце за 52 одсто. Према подацима СЗО, иако се број новоинфицираних смањује, превенција ХИВ/АИДС-а је и даље један од значајнијих јавно-здравствених приоритета.

Према подацима УНАИДС-а, на глобалном одговору на ХИВ установљено је да је током посљедње двије године због ковида 19 и других глобалних криза напредак у борби против пандемије ХИВ-а успорен, ресурси смањени, а као резултат тога милиони живота су опасности.

ХИВ инфекција се, најчешће, открива брзим дијагностичким тестовима који откривају присуство или одсуство ХИВ антитјела, што је од есенцијалног значаја за рано откривање, а затим су ту рани третман, њега и надзор.

ХИВ инфекција се не може излијечити, али постоје ефикасни антиретровирусни лијекови /АРТ/ који контролишу вирус и доприносе превенцији преношења инфекције, тако да особе са ХИВ-ом, могу живјети дуг, и колико је могуће, квалитетан живот.

Према посљедњим подацима, 28,7 милиона /75 одсто/ инфицираних ХИВ-ом у свијету има доступну антиретровирусну терапију, с тим да се број обољелих којима је терапија доступна из године у годину повећава.

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а у свијету се од 1988. године обиљежава 1. децембра, а циљ је подизање свијести и скретање пажње јавности на важност и проблематику о ХИВ/АИДС-у као глобалном проблему и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести, чему је највише допринијела присутност стигме и дискриминације.

Сваке године обиљежавање свјетског дана борбе против АИДС-а фокусира се на одређену тему, а ове године слоган је „Изједначити“ /Еквилајз/, што је позив на акцију.

ИЗВОРСрна, фото илустрација
Претходни текстКоловози мокри и клизави, магла у долинама ријека
Сљедећи текстУ породилиштима Српске рођене 22 бебе