Насловна Најновије За Махмуљином ће бити расписана Интерполова потјерница

За Махмуљином ће бити расписана Интерполова потјерница

137
0

За осуђеним ратним злочинцем Сакибом Махмуљином, који је данас требало да се јави на издржавање затворске казне због злочина над заробљеним српским цивилима, биће расписана Интерполова потјерница, рекао је Срни адвокат Миодраг Стојановић.

„Махмуљин је требало да се јави на издржавање затворске казне, а не у Суд да преузме упутни акт и то је суштинска разлика“, рекао је Стојановић.

Ако је већ требало да се јави на издржавање затворске казне, а није се јавио, није поднио захтјев за одгоду упућења на издржавање затворске казне, Стојановић је објаснио да ће Управа затворске установе у Војковићима о томе обавијестити Суд БиХ, а Суд ће у складу са законом издати прво потражницу да провјери гдје се Махмуљин налази, због чега се није јавио, послати судску полицију на његову кућну адресу.

„Када добије информацију да он није у БиХ, да је отпутовао изван земље, сљедећи корак Суда је расписивање потјернице, а онда и обраћање Интерполу са међународном потјерницом“, истакао је Стојановић.

Коментаришући чињеницу да је Махмуљин на суђење у Суду БиХ долазио са слободе и да је након осуђујуће пресуде „ишетао“ из Суда БиХ и отпутовао у Турску, Стојановић је навео да у посљедње вријеме у тој правосудној институцији постоји таква пракса.

Стојановић је навео да се притвор оптуженим за ратне злочине примјењује врло репресивно и да је постало правило да су ти људи на мјерама забране, ограничења слободе кретања, контаката са свједоцима, а притвор је изузетна мјера.

„То се у неком тренутку почиње појављивати као контрапродуктивно јер све више имамо ситуација да оптужени, без обзира на националност, нећу изузети ни људе из реда српског народа, који покушавају да опстришу извршење казне и напусте простор БиХ“, рекао је Стојановић.

Према томе, закључио је Стојановић, не изненађује што је Махмуљин боравио на слободи током суђења.

Осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин није се одазвао позиву Суда БиХ за уручење упутног акта за издржавање осмогодишње казне затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године, потврђено је Срни у Суду БиХ.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

ИЗВОРСрна
Претходни текстНајава емисије „Актуелно“(ВИДЕО)
Сљедећи текст„Хе на Дрини“ наставља реализацију пројеката