Насловна Најновије За обољеле од мултипла склерозе кључна дијагностика

За обољеле од мултипла склерозе кључна дијагностика

368
0

За обољеле од мултипла склерозе дијагностика је кључна, постављање дијагнозе правовремено доноси адекватну терапију, а самим тим и смањење инвалидности и бољи квалитет живота пацијената, истакла је начелник Одјељења неурологије у Болници „Србија“ Весна Арсић Пејић.

„Нажалост, број пацијената обољелих од мултипла склерозе у посљедњих пар година се повећао“, рекла је Пејићева новинарима, поводом обиљежавања Свјетског дана обољелих од мултипла склерозе.

Она је појаснила да је ријеч о аутоимуном дегенеративном обољењу које је прогресивно, непредвидивог тока, гдје сопствени имунолошки систем напада нервна влакна, односно упална оштећења могу захватити мозак и кичмену мождину.

Пејићева је навела да долази до поремећаја у спровођењу нервног импулса кроз нервна влакна, те додала да је овакво обољење непредвидивог тока, јер је велики имитатор многих неуролошких обољења, болест са хиљаду лица, односно има различиту симптоматологију, различито се манифестује код различитих пацијената.

„Имамо пацијенте са блажом клиничком сликом који су радно способни, насупрот њих ту су и они који су везани за инвалидска колица и непокретни“, истакла је Пејићева прије предавања о овој болести.

Она је рекла да је сваки пацијент пацијент за себе, те додала да постоје одређене манифестације, одређени симптоми који могу указати на постојање обољења.

„Зато је битна и медикаментозна и физикална терапија, али и социјална интеграција ових пацијената“, нагласила је начелник Одјељења неурологије.

Предсједник Удружење обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије Наташа Томић изјавила је да ово удружење, које покрива 14 општина, има 268 чланова који се сусрећу са великим бројем проблема.

„Сви ранији проблеми са којима се сусрећу обољели од мултипла склерозе су невидљиви. Ту су губљење вида, трнци у организму, спазми који су нон-стоп присутни, заборављање“, навела је Томићева и додала да је ријеч о врло подмуклој болести која је невидљива голим оком, али је присутна.

Према њеним ријечима, до сада су од ове болести оболијевала лица између 20 и 40 година, већином жене, али је сада све више млађих од 20 година, којима је дијагностикована мултипла склероза.

„У посљедњих двије године имамо велику подршку општине Источно Ново Сарајево, те града Источно Сарајево. Подршка нам је пружена у моменту када нам је највише требала“, нагласила је Томићева и додала да су ту још и општине Источна Илиџа, Трново, Пале и Калиновик.

Она је навела да Удружење има подршку и привредних субјеката са подручја Сарајевско-романијске регије, те нагласила да се полако буди свијест грађана о овом обољењу.

„Грађани морају мало више учити о мултипла склерози, јер није болест све што се види. Обољели од ове болести могу бити само хронично уморни, али тај умор није као код здравог човјека“, указала је Томићева и поручила да сви, од породице и пријатеља, па до грађана, треба да пруже руку обољелим од мултипла склерозе.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Амићи ди Дечани“ обновиће уништени мурал Ђоковића у Ораховцу
Сљедећи текстПозив на велику акцију чишћења општине Соколац