Насловна Најновије За социјално збрињавање радника 582.117 КМ

За социјално збрињавање радника 582.117 КМ

158
0

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању средстава за социјално збрињавање радника у износу од 582.117 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 197 радника из 27 предузећа који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.

У саопштењу Бироа Владе за односе са јавношћу наведено је да се средства из те одлуке обезбјеђују из буџета Републике Српске, а распоређују се 582.117 КМ Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, од чега је износ од 342.995 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 163 радника из предузећа за производњу дрвета „Прења“ из Карановца.

„Други дио од 239.121 КМ је предвиђен за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 34 радника из 26 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО Републике Српске отворен до 31. децембра, а који са уплатом ових средстава стичу услове за старосну пензију“, наведено је у саопштењу.

Влада Српске је данас на сједници у Бањалуци, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, усвојила и Уредбу о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, којом се уређује начин извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења изазваног ковидом 19, за вријеме трајања ванредне ситуације у складу са законом.

Овом Уредбом, наводи се у саопштењу, прописује се примјена епидемиолошких мјера у Републици Српској које су прописане и важећом Уредбом о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, а која престаје да важи 30. септембра.

„Приједлог да се продуже прописане епидемиолошке мјере претходно је доставио Јавна здравствена установа Институт за јавно здравство Републике Српске, с обзиром на то да је у Републици Српској, у складу са параметрима који се прате у вези са ковидом 19, тренутно стабилна епидемиолошка ситуација“, наведено је у саопштењу.

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Српске“, а престаје да важи 31. децембра.

Влада Српске усвојила је и Информацију о потреби за ангажовањем и финансирањем лица за подршку ученику са сметњама у развоју, односно асистената у календарској 2023. години, у складу са којом је задужила Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе 3.500.000 КМ за финансирање асистената за ученике са сметњама у развоју за наредну календарску годину.

У саопштењу се наводи да је Министарство до сада одобрило да се у школској 2022/2023. години финансира 440 асистената који ће ученицима пружати техничку подршку у периоду док траје настава.

У текућој школској години одобрени су асистенти за ученике који имају налаз и мишљење стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју са сметњама као што су: аутизам и елементи аутизма, Даунов синдром са пратећим сметњама, лако оштећење интелектуалног функционисања /ЛОИФ/, умјерено оштећење интелектуалног функционисања /УОИФ/, тјелесно оштећење и хронично обољење, вишеструке сметње, оштећење слуха, оштећење вида, епилепсија, оштећење говорно-гласовне комуникације, мјешовити специфични поремећаји развоја, гранична интелигенција и са другим сметњама.

Како би омогућило квалитетније и приступачније васпитање и образовање ученицима са сметњама у развоју, Министарство просвјете и културе од школске 2010/2011. године финансира асистенте који су се до 2017. године, од када је ангажовање асистената дефинисано Законом, приоритетно одобравали за ученике са аутизмом и, у појединачним случајевима, асистенте за ученике са тешким сметњама у развоју.

„Новим Законом о основном васпитању и образовању дефинисано је да Министарство може одобрити ангажовање асистента и за ученика са ријетким болестима, на захтјев школе уз мишљење доктора медицине специјалисте“, наведено је у саопштењу Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГас вјероватно престаје да цури у понедјељак
Сљедећи текстОтворен нови Корт маркет у Источном Новом Сарајеву(ВИДЕО)