Насловна Најновије Због прекида пруге Сарајево – Плоче отежано снабдијевање индустрије сировинама

Због прекида пруге Сарајево – Плоче отежано снабдијевање индустрије сировинама

34
0

Људски животи највећи су и ненадокнадив губитак катастрофалних поплава које су задесиле Федерацију БиХ.

Свакодневно се повећавају и губици у привреди – прекидом пруге Сарајево-Плоче, којом се сировином снабдијевају велики привредни колективи тешке индустрије, али и других грана привреде. Огромну штету претрпјеле су Жељезнице Федерације. Значајне губитке трпе и Жељезнице Републике Српске које на дневном нивоу биљеже губитак од 55 хиљада марака.

Иако нису претрпјели директну штету у смислу инфраструктуре, посљедице прекида жељезничког саобраћаја на привредној жили куцавици од луке Плоче и те како осјете Жељезнице Српске.

– Крупни пројекат за Жељезнице Републике Српске, Жељезнице ФБиХ је превоз угља из луке Плоче за потребе Електропривреде Србије, то је уговор од 900.000 тона, ми тренутно имамо нереализованих око 500.000 тона превоза угља, други да кажем пројекат је превоз коксног угља за потребе коксне индустрије у Лукавац Гикил – навео је Жељко Радић, извршни директор послова операција „Жељезница Републике Српске“.

Ту је и превоз за потребе цементара у Србији, те роба из Средње Европе за луку Плоче и обратно – за сада на дневној бази Жељезнице Српске биљеже губитак од 55 хиљада марака. Могуће дугорочне посљедице не могу се сагледати, с обзиром да би, уколико овакава ситуација потраје, био и те како угрожен рад бројних привредних субјеката укључујући и Рудник Омарску.

– Оно чега се ми у овом моменту индиректно плашимо да ако би реализација санација посљедица остала дужи временски период да би наши пословни партнери могли доћи у кризу свог пословања, а то ће се наравно индиректно одразити на пословање Жељезница Републике Српске – додао је Радић.

Брзој санацији оштећене пруге надају се и у Жељезницама Федерације, које на дневној бази од пада прихода од превоза путника и роба биљеже губитак од 280 хиљада марака.

– Ми имамо прекид и оштећење пруге од Острожца до Грабовице у дужини од 17 километара, најтеже стање је на локалитету Комадиново врело на подручју Доње Јабланице гдје је усљед оборинских вода изазвано клизиште које је однијело комплетан и горњи и доњи строј пруге – навео је Самир Кадрић, савјетник директора Жељезница ФБиХ.

Из федералних Жељезница указују на начин рјешавања кључног проблема.

– Бржа је варијанта закључили смо израда насипа, тако да ће се радити насипи, а не да идемо са чврстим објектом – појаснио је Енис Џафић, генерални директор Жељезница ФБиХ.

Док се не санира пруга, жељезнице Српске и Федерације покушавају да нађу друге транспортне правце. Алтернативне руте су и много дуже и много скупље – тако да се брзина санације опет ставља у први план.

– Уколико се то не деси убрзо, почеће се са отпуштањима или у најмању руку са негативним ефектима на примања запослених и обим производње – истакао је Игор Гавран, економски стручњак.

Чињеница је да ће се како материјална, тако и штета по привреду тек утврђивати.

Према неким информацијама у луци Плоче се налази 400 хиљада тона разне робе која чека на транспорт у БиХ.

ИЗВОРртрс
Претходни текстКоловози већином суви, повећана опасност од одрона
Сљедећи текстЂоковић – Синер у финалу Мастерс турнира у Шангају