Насловна Вијести Република Српска Зворничанка прва симболично дошла до Часног крста у Требишњици

Зворничанка прва симболично дошла до Часног крста у Требишњици

103
0

 Маријана Кркаловић из Зворника прва је симболично дошла до Часног крста у Требишњици, а ове године због неповољних временских услова није било традиционалног богојављенског пливања за Часни крст, већ се велики број грађана поквасио у води и запливао неколико метара.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је јутрос на Богојављење Свету архијерејску литургију у Саборном храму Преображења Господњег, након чега је улицама Требиња прошла литија, а владика Димитрије освештао је воду у ријеци.

Владика је у бесједи рекао да се крштењем добија потпуни опроштај гријехова, због тога што је гријехе Исус Христос уништио и узео на себе.

-Господ пошто је узео на себе наше гријехе на Јордану, на крсту их је изнио до краја. И ми, кад се крстимо добијамо потпуни  – рекао је владика Димитрије.

Кркаловићева је рекла новинарима да за Часни крст плива већ 15 година, да је срећна и почаствована што је имала прилику да и симболично ове године дође до Часног крста.

-Прелијеп је осјећај, ово свако треба да доживи – рекла је Кркаловићева.

Међу грађанима који су се данас симболично сквасили у води у био је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је новинарима рекао да је ове године традиционално пливање за Часни крст изостало због високог нивоа ријеке, већ се симболичним уласком у воду обиљежило Богојављење.

-Владика Димитрије је благословио да они који су планирали да пливају за Часни крст, не препливавају ријеку, већ да приђу ријеци, скваси се у ријеци Требишњици, цјелива Јевађеље и узме благослов – рекао је Ћурић.

 

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстПатријарх Порфирије служио литургију у Храму Светог Саве
Сљедећи текстСлабо очишћен снијег до Јахорине