Насловна Најновије Здравствено стање генерала Младића непромијењено

Здравствено стање генерала Младића непромијењено

127
0

Здравствено стање генерала Ратка Младића је непромијењено, као и поступање Хага, са којим породица мора да се „рве“ како би добила комплетну медицинску документацију, од чега зависи и посета лекара, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

Мајка се управо вратила у недјељу увече, била је у посјети код њега. Генералово здравствное стање је у протеклих пар мјесеци мање –више исто, нема неких промјена – каже Дарко Младић.

Он очекује да би у фебруару генерала Младића могли да посјете још један или два српска љекара, али напомиње да то зависи и од тога да ли ће из Хага стићи извјештаји „који никако не стижу“.

Дарко Младић наводи да генерал Младић, који се налази у притвору Механизма за међународне кривичне судове /Механизам/ у Схевенингену, и даље има све здравствене тегобе које је имао и раније, али да је нешто боља ситуација него у августу септембру и октобру, када је било критично.

– Од тада је нешто боље, бар у комуникацији, али и даље све тегобе које је имао, има их и даље, а ми и даље не добијамо комплетну документацију коју је требало да добијемо. Стално је иста мука са папирима. Крије се од нас тренутно стање, информације увијек добијамо с кашњењем – истиче Дарко Младић.

Он објашњава да је породица стално у комуникацији с медицинском службом Механизма, али да они одговарају само предсједнику суда и породица не види како би могла да утиче да јој се медицински извјештаји достављају редовно и комплетирани, а не да морају да се боре за сваки документ.

– Они би морали другачије да се понашају, да нам достављају документа онако како се креирају. Међутим, од почетка од кад је генерал тамо до данас, крију се од породице и генерала документи и достављају се с великим кашњењем па стално морамо да се боримо за то буквално на дневном нивоу да би добили потребна документа – каже Дарко Младић.

Када је ријеч о судском процесу, Дарко Младић подсјећа да се ради на ревизији другостепене пресуде.

– То је доста сложен процес који захтјева пуно ресурса које ми немамо на располагању – каже Дарко Младић.

Генерал Младић је, између осталог, претрпио неколико можданих удара и има кардиолошких проблема, а због проблема са плућима је у врло тешком стању био смјештен у болницу и утврђено му је додатно слабљење срца.

Хашки трибунал осудио је у новембру 2017. године генерала Младића на доживотни затвор, због оптужби да је починио ратне злочине за вријеме рата у БиХ.

Насљедник Трибунала, Међународни механизам за кривичне судове, ту је пресуду потврдио јуна 2021. године уз издвојено мишљење предсједавајуће судског вијећа судије Приске Матимба Нијамбе, која је изразила став да се поступак против Младића мора водити из почетка.

Све вријеме, од хапшења у Србији 2011. године до данас он се налази у притвору у Схевенингену.

ИЗВОРSrna
Претходни текстСладоје: Штета је око 25 хиљада марака, камере снимиле нападаче
Сљедећи текстЖанка Стокић – незаборавна „Госпођа министарка“