Насловна Најновије Зеленовић оставио огроман траг на пољу културе и умјетности

Зеленовић оставио огроман траг на пољу културе и умјетности

126
0

На књижевној манифестацији „Недељкова недеља“ посвећеној годишњици смрти истакнутог књижевника Недељка Зеленовића истакнуто је да је он оставио огроман траг на широком пољу културе и умјетности у Источном Сарајеву.

Младен Јанковић, директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево, гдје је одржана ова манифестација, рекао је да се на овај начин његује сјећање на колегу, пријетеља и истакнутог књижевника Недељка Зеленовића.

Јанковић је нагласио да је циљ да се ове године, када се обиљежава 20 година постојања Kултурног центра, покрене и књижевна манифестација која би се одржавала сваке године у ово вријеме и била вјесник прољећа у граду, а у сусрет Свјетском дану поезије.

Према његовим ријечима, манифестација би обухватила такмичење рецитатора основних и средњих школа, која ће садржавати промоције нових књижевних дјела и увијек имати програм под називом „Сјећање на нашег Недељка“.

Бивши новинар „Гласа Српске“ и Зеленовићев колега Срђан Шекара, истакао је да му је драго што су Kултурни центар и породица Недељка Зеленовића, иницирали овакву манифестацију, јер је Недељко као свестран човјек и плодан стваралац оставио дубок траг у свему чиме се бавио, од књижевног и публицистичког рада, а и као новинар.

„Kао неко ко је са Недељком радио у дописништву `Гласа Српске` у Српском Сарајеву, ја сам евоцирао успомене на та времена и на допринос који је он дао да тада републичка новина заживи и међу народом, а то се прије свега ради тако што новинари ослушкују шта је то што народ жели да чита“, истакао је Шекара.

Он је препоручио новим генерацијама новинара, да понекад завире у неке архиве и пронађу шта је то шта су некада радили новинари „Гласа Српске“ и Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

Шекара сматра да су тада медији били нешто озбиљнији, него сада у вријеме разноразних портала и да младе генерације виде какве су то теме које интересују људе и како се на тај начин подиже тираж новина без сензационализма и таблоизирања.

„Битне су животне теме и обичан човјек. Недељко Зеленовић је као шеф дописништва `Гласа Српске` у томе успио и то говоре архиве и бројке и мислим да је оставио снажан печат у развоју новинарства у нашем граду и Српској“, истакао је Шекара.

Зеленовићев син Владимир, истакао је да је породица у сарадњи са Kултурним центром дошла на идеју да се промовише и збирка поезије за дјецу „Домаћа задаћа“, која је издата након његове смрти у марту 2022. године.

„Ми желимо на овај начин да му се захвалимо и одужимо“, рекао је он и додао да је планирано да се ова манифестација одржава сваке године у марту, када ће се објављивати и Зеленовићеви необјављени радови и одржавати књижевне вечери.

На манифестацији је прочитано и писмо рецензента Вида Вицка Вукелића, који није могао присуствовати овом догађају.

Вукелић је поручио да је Недељко Зеленовић за своје радове награђиван преко двадесет пута, а радови су му превођени на неколико свјетских језика.

„Недељко је објавио 11 књига поезије, три књиге поезије за дјецу, двије књиге књижевне критике и двије књиге кратких прича, као и један драмски текст који је извођен широм наших простора. Поред тога, Недељко је био изузетно цијењен као човјек“, истакао је Вукелић.

На манифестацији је говорио и књижевник Жељко Пржуљ, а Зеленовићеве пјесме је читао глумац Милан Димић.

Зеленовић је преминуо 14. марта 2022. године у 64. години.

ИЗВОРсрна, фото Културни центар Источно Ново Сарајево
Претходни текстЛица са инвалидитетом уз подршку студената показала свој умјетнички дар
Сљедећи текстКазнити нападаче и инспираторе насиља у Бањалуци