Насловна Вијести Знатније појефтињење горива од сљедеће седмице

Знатније појефтињење горива од сљедеће седмице

261
0

Цијене нафтних деривата у Српској у благом су паду. Знатнија појефтињења могу се очекивати наредне седмице.

Аналитичари оцјењују да би тај тренд требало да буде настављен због пада цијена сирове нафте на свјетском тржишту.

На појединим бензинским пумпама цијена бензина већ је пала за 20 пфенига, а дизела за два пфенига. Грађани се надају и даљем појефитњењу.

Цијене горива на пумпама у Српској ниже су због смањења рафинеријских цијена и спољних извора снабдијевања, кажу у Групацији за промет нафте и нафтних деривата.

– Већ идуће седмице можемо очекивати значајнији пад, с обзиром да је ове седмице дошло до појефињења од три до пет пфенинга. Што се тиче дизела, он ће бити у просјеку 3,49 и бензини негдје око 3,29, 3,30 КМ – каже Драган Тришић, предсједник Групације.

Аналитичари оцјењују да је пад цијена сирове нафте на свјетском тржишту узрокован стахом од смањења привредне активности и епидемиолошких мјера у Кини, па је потражња мања.

– Не могу се цијене одмах мијењати као на свјетском нивоу код нас, јер је потребно да прође период да би се из нафте добили нафтни деривати. Тако добијемо тај период од 45 до 90 дана, па код нас касни пад цијена – наводи економиста Борислав Мандић.

Цијена барела сирове брент нафте на Лондонској берзи данас је повећана за 1,7 долара и износи 101,7 долара. На америчким берзама барел је скупљи за 2,3 долара и износи 98 долара.

ИЗВОРСрна
Претходни текстУ Власеници у току реконструкција путева (ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“, 15.07.2022. (ВИДЕО)