Насловна Најновије Изборни закон Републике Српске уставан

Изборни закон Републике Српске уставан

33
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Изборни закон Републике Српске уставан и да ће овај законски акт бити примјењиван.

Додик је, поводом одлуке крњег Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Изборног закона Републике Српске, рекао да је тај суд предвиђен Уставом, али да у свом раду крши тај највиши правни акт, Дејтонски споразум и међународне принципе уставног права и чини све да згади БиХ коју треба да брани и представља.

Он је навео да је Уставни суд задужен по закону да оцјењује сагласност аката са Уставом БиХ.

– Да Уставни суд држи до тога онда би рекао да је Изборни закон /Републике Српске/уставан јер он управо предвиђа на који начин ће се вршити избори и поштује Устав БиХ – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да није никакво изненађење одлука крњег Уставног суда БиХ да стави ван снаге Изборни закон Републике Српске, јер овај суд већ годинама настоји да се на сваки могући начин политички обрачунава са Српском.

– То није никакво изненађење јер Уставни суд БиХ већ годинама примјењује праксу која није она која би требало да штити Устав и уставна рјешења, већ настоји да се на сваки могући начин политички обрачунава са Републиком Српској – истакла је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је за РТРС да је Изборни закон Српске уставан и да је Уставни суд данашњом одлуком увео БиХ у правну анархију.

– Јасно је да сви у Федерацији БиХ, Уставном суду и ЕУ знају да у уставу пише да је Централна изборна комисија задужена за провођење избора само за Парламентарну скупштину и члана Предсједништва БиХ – рекао је Стевандић.

Он је истакао да је неуставан Изборни закон БиХ, којег је, како каже, додатно неуставним учинио нелегални Кристијан Шмит својим одлукама, али по којем су принуђени да проводе изборе.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је, поводом одлуке крњег Уставног суда БиХ да прогласи неуставним Изборни закон Републике Српске, поручио је да је овдје ријеч о отимању надлежности и да Република Српска не признаје његове одлуке.

– Вијеће стараца, ја их тако зовем, слободно нека наставе да раде оно што мисле да раде, јер они тиме руше БиХ – рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да не зна због чега би Изборни закон Републике Српске био неуставан.

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да је Уставни суд тренутно антидејтонски, неуставан, непостојећи, самопрозвани, самозвани, једноставно речено – отуђени центар /све/моћи групе странаца и домаћих унитариста, а све са циљем одузимања дио по дио надлежности Републике Српске.

– Уставни суд БиХ, умјесто да чува Устав, дао је себи за право да га тумачећи, по неким својим правилима мијења, вршећи ревизију уставних норми и прекрајање нашег изборног система – истакао је Каран коментаришући одлуку крњег Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Изборног закона Републике Српске уз образложење да није, како кажу, у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ.

Изборним законом Републике Српске хтио се увести какав-такав ред у очито хаотичним изборним процесима у које се мијешају неовлаштени странци, а одлука крњег Уставног суда БиХ да овај закон стави ван снаге не чуди, рекао је правник Огњен Тадић.

– То што ће она бити побијеђена управо у изборним условима које је лично Шмит створио, успјех продејтонске политике Републике Српске чини још значајнијим, а рад крњег Уставног суда БиХ неутицајним на будуће политичке процесе у БиХ – истакао је Тадић.

Крњи Уставни суд БиХ донио је одлуку у којој тврди да Изборни закон Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, зато што се њиме, како се наводи, преузимају надлежности институција Босне и Херцеговине.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Мала сирена“ у недјељу отвара 25. Лут фест
Сљедећи текстБожовић најавио контра кривичну пријаву против Вујичића