Насловна Најновије Избор електора за избор делегата у Вијећу народа

Избор електора за избор делегата у Вијећу народа

182
0

Представници хрватског, бошњачког и осталих народа у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској данас ће, у одвојеним процедурама избора, у Народној скупштини Српске бирати електоре за избор делегата за клубове Хрвата, Бошњака, те Клуб из реда осталих народа у Вијећу народа Републике Српске.

На сједници у 10.00 часова актуелни одборници из реда осталих народа у скупштинама општина и градова у Републици Српској треба да изаберу одборнике – ад хок чланове ради учешћа у избору делегата из реда осталих народа у Вијеће народа Републике Српске.

Избору електора у 10.00 часова присуствоваће предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, најављено је из парламента Републике Српске.

На сједници у 12.30 часова одборници из реда хрватског народа у скупштинама општина и градова у Републици Српској, заједно са посланицима из реда хрватског народа у Народној скупштини Српске, требало би да формирају одговарајући клуб ради учешћа у избору делегата из реда хрватског народа у Вијеће народа Српске.

На сједници у 15.00 часова одборници из реда бошњачког народа у скупштинама општина и градова у Републици Српској, заједно са посланицима из реда бошњачког народа у Народној скупштини Српске, требало би да формирају одговарајући клуб ради учешћа у избору делегата из реда бошњачког народа у Вијеће народа Српске.

У саопштењу се наводи да Вијеће народа Српске чини по осам делегата Срба, Хрвата и Бошњака, те четири из реда осталих народа.

Додаје се да уколико је број делегата у Вијећу народа већи од броја посланика из једног народа у Народној скупштини, онда се бирају електори из реда одборника тог народа у скупштинама општина и градова у Републици Српској.

Будући да представници бошњачког и хрватског народа, те они из реда осталих народа немају довољан број народних посланика, они ће делегате бирати гласовима посланика, те гласовима изабраних електора.

Српски посланици у Народној скупштини Републике Српске бираће српске делегате за Вијеће народа.

Народна скупштина обавезна је да у року од мјесец дана након званичног објављивања резултата избора сазове и друго законодавно тијело у Републици Српској – Вијеће народа.

У саопштењу се наводи да је Народна скупштина Републике Српске на конститутивној сједници 15. новембра усвојила Закључке о покретању иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске. 

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстРадови успоравају саобраћај на појединим дионицама
Сљедећи текстСвечано обиљежавање Дана САНУ