Насловна Најновије Издаваштво Српске на 65. Међународном сајму књига у Београду

Издаваштво Српске на 65. Међународном сајму књига у Београду

156
0

Богато издаваштво Републике Српске биће представљено на предстојећем 65. Међународном сајму књига у Београду под мото „Читајмо – заједно – ћирилицом“.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је Срни да ће ово бити 12. репрезентативни наступ Републике Српске и истакао да су нека од дјела која ће бити представљена трећи том Енциклопедије Републике Српске и монографија „Унковић“ у издању АНУРС-а, монографија „Сакрална архитектура Бањалучке епархије на њеном садашњем простору од Миланског едикта до краја средњег вијека“ у издању Архива Републике Српске.

Биће представљене, између осталих, и књиге „Зашто Јасеновац“ у издању Спомен-подручја „Доња Градина“, „Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата 1992“ и „Студентска бригада Војске Републике Српске“ у издању Републичког центра за истраживање рата, монографија „70 година аеро клуба Приједор“ у издању „Бесједе“, „Тајни живот музеја“ у издању Музеја савремене умјетности Републике Српске и „Опроштајно писмо Даре Секулић“ у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Свечано отварање репрезентативног наступа Републике Српске биће сутра у 12.00 часова у Свечаној сали Београдског сајма, гдје ће бити одржан и први радни дио наступа Српске на сајму књига – „Разговор о ћирилици“ на којем ће говорити професори Вељко Брборић, Милош Ковачевић, Александар Милановић и представници министарстава културе Српске и Србије Тања Ђаковић и Младен Весковић.

Цицовић је навео да ће у три сајамске сале за промоције: „Борислав Пекић“, „Васко Попа“ и „Иво Андрић“ своја издања представити Академија наука и умјетности Републике Српске, Завод за уџбенике из Источног Сарајева, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске из Бањалуке и Матична библиотека из Источног Сарајева.

На штанду Републике Српске биће представљена издања Удружења књижевника Републике Српске, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Архива Републике Српске, Музеја савремене умјетности Српске и Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица.

Биће представљена и издања Спомен-подручја „Доња Градина“, Савеза логораша Републике Српске, издавачких кућа „Глас Српске“ и „Бесједа“, Центра за међународне односе Бањалука, Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, као и Независног универзитета Бањалука.

Сајамска публика биће у прилици да се упозна и са издањима Републичког завода за статистику, Центра за културу Добој, Народне библиотеке и музејске збирке Зворник, Крајишког културног центра „Свети Сава“ из Бањалуке, СКПД „Просвјете“ из Источног Сарајева, Гацка, Бијељине, „Еурографике“ и „АС огласа“ из Зворника, „Атлантика ББ“ из Бањалуке, Удружења за очување баштине „Дијак“ из Прибоја и Удружења стрип аутора „Девета димензија“.

„Репрезентативни наступ Републике Српске није само излог оног што су издавачи и институције науке, културе и умјетности објавиле између два сајма, него и мјесто где се аутори и читаоци срећу уживо и имају могућност разговора, размјене мишљења и поређења дјела објављених у Републици Српској и дјела других издавача из региона и свијета“, истиче Цицовић.

Традиционално књижевно вече аутора из Српске, Србије, Црне Горе и расијања биће организовано у четвртак, 27. октобра, у 18.00 часова на штанду Републике Српске, гдје ће у суботу, 29. октобра, у 12.00 часова бити саопштена одлука и свечано уручена Повеља успјеха издавачу из Републике Српске чија је књига на штанду Републике Српске била најтраженија.

„На најзначајнијем догађају у култури, науци и умјетности у овом дијелу свијета, наши издавачи на београдски сајам излазе са великим бројем наслова, трогодишња понуда, и сигурно је да ће одабране теме и идеје привући велики број посјетилаца, љубитеља добре књиге“, навео је Цицовић.

Он је напомиње да ће репрезентативном штанд Републике Српске бити у хали два, на нивоу „А“, те да се уз тај штанд налази и продајни штанд Удружења издавача Републике Српске.

Репрезентативни наступ Републике Српске организује Представништво у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Српске.

Мото 65. Међународног сајма књига у Београду је „Повратак написаних“, јер је манифестација двије године одгађана због пандемије вируса корона.

Сајам ће бити свечано отворен данас, а трајаће до 30. октобра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКовачевић: ЦИК што прије да исправи своју срамоту и објави резултате за предсједника Српске
Сљедећи текстВучић саопштио имена министара