Насловна Најновије Иконић: Успјешна и рекордна 2022. година

Иконић: Успјешна и рекордна 2022. година

298
0

Претходна, 2022. година била је успјешна за Туристичку организацију града Источно Сарајево са 153 дана скијања у зимској и рекордној љетњој туристичкој сезони, изјавио је директор ове организације Игор Иконић.

Он је у изјави за Срну истакао да је организација тренутно у фази реорганизације, оснивањем туристичких инфо-центара у шест градских општина Источног Сарајева.

„То радимо паралелно са промоцијом туристичких дестинација, а већ од 1. јануара имамо неколико општина које су потписале споразум о реорганизацији и инфо-центри функционишу у њима“, навео је Иконић.

Послије успјешне зимске сезоне, Иконић је нагласио и рекордну љетњу сезону у којој је Туристичка организација организовала низ спортских, културних и музичких манифестација, као и да је љетњи период искориштен за припрему ове зимске сезоне.

„Учинили смо се да спремно дочекамо зимску туристичку сезону. Сви инфрастурктурни пројекти које је финансирала Влада Републике Српске, а реализовао Олимпијски центар `Јахорина` доведени су до краја. Спремни смо да дочекамо госте, али проблем је што још нема обилнијег природног снијега“, истакао је он.

Говорећи о пројектима, Иконић је нагласио да је један од најзначајнијих био „Ски-бус“ којим је Туристичка организација Источно Сарајево жељела да повеже градске општине са Јахорином и Равном Планином, као и да је повратна информација корисника „Ски-буса“ веома позитивна.

„Пројекат је дао лијепе резултате и имали смо велики број путника, то су првенстевно туристи који су одсједали у градским општинама, а нису жељели да користе властити превоз до Јахорине. Осим њих, ски-бус је користило и домаће становништво“ , рекао је Иконић и додао да у овој години планирају куповину још једног возила које ће бити кориштено у овом пројекту.

Иконић је посебно истакао пројекат „Енџој Сарајево-Романија регион“ који је завршен у фебруару 2022. године, кроз који је овај дио Српске добио неколико нових туристичких садржаја, укључујући Виа ферату „Соколов пут“ на Црвеним Стијенама на Романији, балон на топли ваздух на Требевићу.

Он је додао да је на овом локалитету направљено и дјечије игралиште, теретана на отвореном, те стијена за вјештачко пењање.

„Очекујемо наставак овог пројекта, мислим да смо обезбиједили озбиљне референце за то“, нагласио је Иконић.

Ове зимске сезоне Туристичка организација града Источно Сарајево сарађиваће са туристичким инфо-центром на Палама на неколико манифестација, а као најзначајнију, Иконић истиче „Сњежну чаролију“ у оквиру које ће Туристичка организација концертом Бориса Режака у Олимпијском парку на Палама обиљежити православну Нову годину.

„У наставку зимске туристичке сезоне очекује нас први фестивал крафт пива на Јахорини, као и један велики музичко-забавни фестивал, `Јахорина винтер фест` који ће бити у марту, а уз неке дневне садржаје за породицу увече ћемо имати концерте групе `Ван Гог` и Нелета Карајлића“ , најавио је Иконић.

Оно што ће бити фокус Туристичке организације Источно Сарајево у наредном периоду јесте унапређење љетње туристичке понуде, а већ од прољећа Туристичка организација у сарадњи са удружењем хотелијера Републике Српске радиће на изградњи пјешачких и бициклистичких стаза од Јахорине до Равне Планине.

„Мислим да је Јахорина прилично урбанизована и недостаје јој доста пјешачких стаза гдје ће људи љети да проводе слободно вријеме на чистом ваздуху. Стога, да пројекат веже Јахиорину и Равну Планину пјешачким стазама, које ће бити прилагођене за оне који су спремнији, али ће бити прилагођене и стазе рекреативницима који нису довољно спремни да пређу комплетну дионицу“, нагласио је Иконић.

Он сматра да ово подручје има огроман потенцијал у овој врсти туризма, те да се полако стичу услови да Источно Сарајево буде ферата центар.

„Имамо неколико активних ферата, а кроз изградњу још једне или двије, мислим да ћемо бити јединствени у региону и моћи рећи да је Источно Сарајево ферата центар гдје ће туристи имати прилику да уживају у адреналинском садржају“, нагласио је Иконић.

Он је напоменуо да Туристичка организација промовише понуду и путем друштвених мрежа, те да има одличну сарадњу са блогерима који имају велики број пратилаца на својим профилима, чиме се покушава доћи од што већег броја гостију на дестинацијама на подручју Источног Сарајева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСкакавац: Сутра подјела божићних пакета за око 150 суграђана
Сљедећи текстУ понедјељак сунчано