Насловна Вијести Источно Сарајево Испраћена дјеца са Космета након седмодневног боравка у Српској

Испраћена дјеца са Космета након седмодневног боравка у Српској

186
0

Одбор за помоћ Kосову и Метохији испратио је данас у Бијељини ученике са Kосова и Метохије који су у Републици Српској боравили седам дана.

Предсједник Одбора Милорад Арлов, рекао је да Одбор испраћа кући већу групу дјеце која је боравила у срединама од Приједора до Бијељине, њих 341, од 461 ученика који су били гости у 13 градова и општина у Српској.

„Овдје смо да им зажелимо срећан пут, да носе лијепе успомене из Републике Српске. Сигурно су нашли своје пријатеље и нешто што немају на Kосову и Метохији, а то је, прије свега, слобода“, истакао је Арлов новинарима у Етно-селу Станишићи код Бијељине.

Он је подсјетио да је ово 10. пут да дјеца са Kосмета бораве у Српској, те да је једне године направљен прекид због пандемије вируса корона.

„Идуће године планирамо опет, захваљујући хуманости Републике Српске, локалних заједница, основних школа, породица, највиших институција Српске. Морам да захвалим и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Фонду за избјегла и расељена лица Војводине који су помогли да реализујмо овај велики пројекат“, навео је Арлов.

Он је подсјетио да су се за вријеме боравка дјеце са Kосова и Метохије братимиле основне школе Приједора и Лепосавића, као о општине Липљан и Пелагићево.

„Муке су нас највише спојиле, а нема љепше ствари него кад дјеца са Kосова и Метохије у Бањалуци пјевају химну Републике Српске, и кад дјеца из Републике Српске пјевају косовске пјесме, што значи да смо једно, да живимо заједно“, рекао је Арлов.

Он је рекао да је циљ организованих боравака дјеце са Kосова и Метохије у Републици Српској стварање јединства српског народа.

У оквиру пројекта „Спојимо дјецу Kосова и Метохије и Републике Српске“ , до сада је у Републици Српској у 36 локалних заједница боравило више од 5.500 ученика са Kосова и Метохије у пратњи око 600 наставника, много више њих са југа него са сјевера покрајине.

Он је најавио да ће Одбор за помоћ Kосову и Метохији већ од децембра у све локалне заједнице Републике Српске упутити допис за ново учешће у овом пројекту, те изразио очекивање да ће број дјеце бити још масовнији.

Дјеца са Kосова и Метохије боравила су у Српској од 25. јуна, између осталог, у Источном Новом Сарајеву, Сокоцу, Требињу, Приједору, Бањалуци, Градишци, Челинцу, Прњавору, Броду, Шамцу, Пелагићеву, Добоју и Бијелини.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДио Источне Илиџе у уторак без струје од 8.00 до 13.00 часова
Сљедећи текстИсторијске везе грчког и српског народа ће се потврђивати