Насловна Вијести Источно Сарајево Историјске везе грчког и српског народа ће се потврђивати

Историјске везе грчког и српског народа ће се потврђивати

386
0

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, данас су полазницима курсева грчког језика из Центра хеленске културе са Пала и Добоја уручене дипломе и награде.

Награде најбољим полазницима уручио је директор Хеленске фондације за културу Никос Kукис, који је истакао да је Амбасада Грчке у БиХ направила велики успјех оснивањем грчких центара широм државе.

„То не би било могуће да није било љубави између српског и грчког народа. Посебно што цијеним овдје јесте та истинска љубав која је основа свега“, изјавио је Kукис и додао да је први центар хеленске културе у БиХ отворен управо на Палама.

Kукис каже да га радује што има прилику да види како успјешно функционише Центар који свједочи истинску љубав два народа и многе везе које историјски имају српски и грчки народ, а које ће се у будућности потврђивати.

Амбасадор Грчке у БиХ Димитрис Папандреу, истиче да је поносан на све који су се одлучили на изучавање грчког језика у центрима хеленске културе широм државе.

„Они нам чине велику част што изучавају наш језик и културу и истински су пријатељи и прави представници наше земље и културе. Због тога смо ми овдје на Палама да им се захвалимо и још једном продубимо наша познанства и пријатељства“, поручио је Папандреу.

Папандреу је подсјетио да је јуче у Сарајеву, одржан састанак грчких центара који дјелују на простору БиХ и Републике Српске и размотрене идеје како даље да унаприједе сарадњу и развијају ове центре.

Представник Хеленске фондације за културу у БиХ Владан Бартула, рекао је да је посјета Kукиса историјска, не само за центре хеленске културе већ и за читаву БиХ.

„Господин Kукис представља хеленску фондацију за културу за цијелу Европу. Имали смо неколико важних састанака на којима смо потврдили братске и пријатељске везе те је омогућена и даља сарадња БиХ и Хеленске фондације за културу“, нагласио је Бартула.

Бартула је додао да ништа од овога не би било могуће без помоћи амбасадора Грчке у БиХ Димитриса Папандреуа, те да је амбасадор велики пријатељ и дио Универзитета у Источном Сарајеву.

„Без његове помоћи не би било ничега и та његова подршка и доласци су гарант успјеха, али и неких других пројеката које планирамо у будућности“, нагласио је Бартула.

Према његовим ријечима, у протеклој години најбоље резултате показали су полазници грчког курса из Добоја.

Прошлогодишњи добитник награде за најбољег полазника курса грчког језика Маријана Млађеновић, каже да основни разлози за учење грчког језика јесу заједничка култура, историја, пријатељство и вјера.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИспраћена дјеца са Космета након седмодневног боравка у Српској
Сљедећи текстКренула Вишеградска регата