Насловна Најновије Источна Илиџа: Отварање Галерије “Жарко Видовић“

Источна Илиџа: Отварање Галерије “Жарко Видовић“

69
0

У Источној Илиџи данас ће свечано бити отворена Галерија „Жарко Видовић“, након чега ће бити представљена стална поставка слика Милеве Мице Тодоровић.

Тодоровићева је била један од најзначајнијих сарајевских ликовних умјетника, оснивач Удружења ликовних умјетника БиХ, као и Школе примијењених умјетности у Сарајеву, најављено је из Општинске управе Источна Илиџа.

Отварање галерије планирано је за 13. септембар, на дан када Српска православна црква обиљежава Свете новомученике јасеновачке, жртве усташког геноцида у логору Јасеновац.

Преминуо историчар и филозоф Жарко Видовић

Жарко Видовић био је један од затвореника тог логора, а касније је депортован у логор код Нарвика у Норвешкој.

Мица Тодоровић је, такође, била заточена у логору Јасеновац и логорашке страхоте које је прошла свједочи у циклусу цртежа „Посљедње жртве Јасеновца и Градишке“ као и својим текстом „Кроз затворе и логоре“, додаје се у саопштењу.

У оквиру отварања Галерије биће одржана манифестација „Дани Жарка Видовића“.

Другог дана манифестације, у суботу, 14. септембра, у простору новоотворене галерије од 11.00 часова ће бити одржан округли сто под називом „Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку“ чији су организатори Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ из Фоче, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Културни клуб „Фронесис“ из Источног Сарајева и Задужбина „Жарко Видовић“ из Беорада.

На округлом столу ће учествовати академик Матија Бећковић, српски историчар умјетности, ликовни критичар и публициста Никола Кусовац, потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Миливоје Унковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета Црне Горе Борис Брајовић.

Међу учесницима су и књижевник, преводилац и новинар Мухарем Баздуљ, уредник у Заводу за уџбенике Београд Дејана Оцић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду Милош Ковић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула и декан Православног богословског факултета из Фоче Владислав Топаловић.

Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je  nedostajalo u Istočnom Sarajevu | Katera

Галерија се налази на шеталишту „Др Миодраг Лазић“ у Источној Илиџи, а свечано отварање је најављено за петак у 20.00 часова.

Генерални покровитељ манифестације „Дани Жарка Видовића“ у Источном Сарајеву је општина Источна Илиџа.

ИЗВОРСрна, фото Центар за културу и информисање Источна Илиџа
Претходни текстСрпска богатија за још 30 беба
Сљедећи текстДанас облачно са кишом