Насловна Вијести Источни фронт 258. дан: Руска ПВО оборила све украјинске ракете у предграђу...

Источни фронт 258. дан: Руска ПВО оборила све украјинске ракете у предграђу Херсона

170
0

У току је 258. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Москва је и даље отворена за преговоре са Кијевом, али тренутно не постоје могућности да се они наставе, саопштили у Кремљу. Француски предсједник Емануел Макрон упозорио да не би требало постављати исхитрене радикалне услове за преговоре Русије и Украјине. Кијев поново гађао Запорошку нуклеарку.

Ваздушна узбуна проглашена је и у Виницкој и Житомирској области у Украјини, показују подаци онлајн мапе украјинског Министарства дигиталног развоја.

Секретар савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексеј Данилов позвао је да се Кијеву испоруче системи за ПВО, авијација, тенкови и ракете дугог домета.

– Главни услов предсједника Украјине је обнављање територијалног интегритета. Гаранција за испуњавање је савремена ПВО, авијација, тенкови и далекометне ракете. Стратегија – превентивна дејства – написао је Данилов на Твитеру, коментаришући услове које је предсједник Украјине Владимир Зеленски изнио за преговоре са Русијом.

Ваздушна узбуна је на снази у Одеској, Кировоградској и Николајевској области у Украјини, показују подаци онлајн мапе украјинског Министарства дигиталног развоја.

Украјински војници покушавају да испипају линију одбране у херсонском правцу, изјавио је замјеник шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Он је најавио скори расплет догађаја.

– У наредним данима у Херсону се очекује расплет догађаја. Спремни смо за све одлуке, па и оне најтеже – истакао је Стремоусов.

Он је подсјетио да је главни приоритет Русије очување и спасавање живота становника Херсонске области.

Украјинске снаге гађале су село Камишани у предграђу Херсона, саопштио је представник хитних служби региона.

Како је навео, Украјици су испалили четири ракете из америчких система „Химарс“.

– Јединице ПВО обориле су све ракете – истакао је саговорник агенције.

Блумберг: ЕУ планира да издвоји 18 милијарди евра Кијеву

Брисел ће поставити неколико услова приликом издвајања финансијске помоћи Кијеву у износу од 18 милијарди евра, пише агенција Блумберг, позивајући се на изворе.

– План ће обезбиједити одрживу основу за покривање украјинских финансија 2023. године, уз задржавање флексибилности за кориговање помоћи у складу са променљивим потребама за финансирање. План ће такође помоћи да се припреми терен за напоре за реконструкцију – наводи се у саопштењу.

Како наводи агенција, Европска унија намјерава да подршку Кијеву учини „предвидљивијом“ после критике Сједињених Америчких Држава и Украјине због кашњења помоћи.

– Нови инструмент за Украјину ће у значајној мери обезбиједити повлашћене кредите за покривање хитних потреба, обнављање критичне инфраструктуре и пружање примарне подршке за послијератну обнову – рекли су саговорници агенције.

Истовремено ће кредитирање бити везано за испуњавање неколико услова, укључујући реформу у владавини права и борби против корупције. Кијев треба да изврши сличне промјене да би наставио процес придруживања Европској унији.

Украјинске трупе су током протеклог дана 36 пута гранатирале територију ДНР, испаливши укупно 151 гранату и ракету, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

Гађани су Доњецк, Михајловка, Горловка, Јасиновата, Јаковљевка, Каштаново, Минераљно и Макејевка.

Током ноћи објављена узбуна за ваздушну опасност у Черкаској, Кировоградској, Дњепропетровској и Николајевској области Украјине, као и о дијеловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.

ИЗВОР in4s.net
Претходни текстРумунија не мијења став о Косову, назива га покрајином
Сљедећи текстПатријарх Порфирије: „Вера је снажнија од сваког оружја“