Насловна Најновије Источно Ново Сарајево: За регионалну акцију даривања крви пријављено 350 давалаца

Источно Ново Сарајево: За регионалну акцију даривања крви пријављено 350 давалаца

254
0

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, организовало је данас, у оквиру Спасовданских свечаности, акцију даривања крви за коју се пријавило 350 добровољних давалаца из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Предсједник Удружења Госпава Пејић, рекла је новинарима, да су задовољни одзивом и како протиче акција, имајући у виду да је пријављен велики број давалаца из цијеле Републике Српске, као и из региона.

„Дошли су нам пријетељи из Србије и Црне Горе, побратими из Врања и Будве. Одазвали су се и припадници Оружаних снага БиХ, њих око 100 и већина је већ дала крв“, истакла је Пејићева.

Шеф Службе трансфузије Болнице „Србија“ Јелена Стојановић Лукић, истакла је да су тренутне залихе крви у овој здравственој установи смањене, тако да акција долази у прави час пред почетак годишњих одмора.

„Имамо пријављних 350 давалаца, тако да су двије екипе изашле на терен – екипа трансфузије Болнице `Србија` и екипа из Фоче. Акција ће добро доћи да се попуне залихе на Сарајевско-романијској регији, али и регији Фоче. Већи број јединица крви биће усмјерен клиничком центру у Бањалуци, за лијечење наших пацијената“, истакла је Лукићева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, похвалио је организацију ове акције која, како каже, превазилази сва очекивања, а посебно је важно што су окупили пријатеље и удружења из Србије и Црне Горе.

Он је напоменуо да су, између осталих, гости стигли из Јагодине, Београда, Бујановца, Будве, Никшића и других градова.

Ћосић је додао да су се овакве акције показале као успјешне и да је најбитније да резултирају спасавањем људских живота, што је и крајњи циљ.

„Kада би сви у нашем друштву испуњавали своје обавезе, прво ми политичари, па и остали, све би изгледало много боље. Градска управа је подршка Удружењу како финансијски, тако и на друге начине“, поручио је Ћосић.

Он је додао да ће и он даровати крв, што је до сада учинио два пута и да се на тај корак одлучио захваљујући људима из овог удружења, те да је то његов мали допринос у односу на људе који то чине редовно.

Добровољни давалац крви Аца Вељковић, рекао је да су дошли из Бујановца, да му је ово 72. пут да даје крв.

„Дошли смо да помогнемо нашу браћу у Источном Сарајеву, а уједно ћемо се, као и ранијих година, дружити неколико дана“, навео је Вељковић.

Љубица Kилибарда из Друштва добровољних давалаца крви „Радивоје Пима“ из Будве, које је братимљено са Удружењем добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, рекла је да их је стигло осморо у Источно Сарајево и да се нада да ће сви успјети да дају крв.

„Мени је ово 46. пут да дајем крв и драго ми је што смо дошли“, рекла је Kилибарда.

Милош Лучић из Источног Сарајева, истиче да добровољно даје крв 34. пут. „Лијепо се осјећам послије тога, поготово када знам да та крв можда некоме да спаси живот“, истакао је Лучић.

Акција је организована у просторијама спортске дворане на Тргу Србије у Источном Новом Сарајеву и трајаће до 15.00 часова.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстРасписан конкурс за упис ученика у средње школе у Републици Српској
Сљедећи текстНа хуманитарној приредби у Рогатици за Магдалену прикупљено 2.590 КМ