Насловна Најновије Источно Ново Сарајево: Усвојен ребаланс буџета, смијењен директор Дома здравља

Источно Ново Сарајево: Усвојен ребаланс буџета, смијењен директор Дома здравља

373
0

Скупштина општине Источно Ново Сарајево, усвојила је данас Ребаланс буџета за ову годину, у износу од 21.231.270 KМ, већи за 300.000 KМ од Нацрта, а са позиције директора Дома здравља „Источно Сарајево“ смијењен је Дејан Шешељ.

Појашњавајући нови ребаланс, предсједник Скупштине општине Ведран Јованчић, рекао је да он рађен зато што је буџет за наредну годину усвојен у износу од око 20 милиона KМ.

„Ми смо данас усвојили ребаланс буџета, јер је тај буџет већи за скоро милион KМ у односу на усвојени буџет, односно због повећања пореских прихода, те 300.000 KМ које смо добили од Владе Републике Српске за реконструкцију Kарађорђеве улице“, рекао је Јованчић новинарима.

Он је истакао да је то позитиван примјер да ребаланс буџета буде већи од претходног износа, те додао да би било коректно да га је подржала и опозиција, која то није учинила.

Говорећи о смјени директора Дома здравља, Јованчић је рекао да ова одлука није „политички обојена“, подсјетивши да Шешељ није члан СНСД-а већ двије године, а обављао је функцију директора.

Он је додао да је директору дата шанса, али је имао негативан финансијски извјештај и нагомилане проблеме.

„Покушали смо да ријешимо те проблеме, као одговорна локална заједница“, додао је Јованчић и додао да је општина помагала Дому здравља, учествовала у његовом проширењу, те издвојила 80.000 KМ за ново санитетско возило.

На сједници је разријешен директор вртића „Патријарх Павле“ Никола Ашанин, који је именован за новог вршиоца дужности директора Дома здравља.

„Надамо се да ћемо са смјеном Шешеља и именовањем Ашанина, успјети поправити стање у Дому здравља. Мислим да се према Дому и нашим суграђанима опходимо одговорно. Покушаћемо нешто урадити како бисмо допринијели бољем раду и функционисању ове здравствене установе, као и услуге коју пружа“, нагласио је Јованчић.

Одборник СДС-а Босиљка Дунић, рекла је да опозиција није подржала ребаланс буџета и његово извршење, јер планирани капитални пројекти нису реализовани, већ су пренесени у наредну годину, а „неки нису ни кренули са реализацијом“.

Она је навела да није транспарентно његово извршење, односно трошење јавних средстава, а додала је и да је Kлуб СДС-а био против смјене директора Дома здравља.

Шешељ сматра да је у ријеч о политичкој смјени која није у складу са законом, јер су извјештај о пословању ове здравствене установе за претходну годину усвојили Управни одбор Дома здравља и једна локална заједница.

Он је навео да је финансијски извјештај Дома здравља за прошлу годину негативан, као и код већине здравствених установа у Републици Српској.

Према његовим ријечима, ова здравствена установа је у овој години повећала приходе за 320.000 KМ, али су инфлација, вирус корона и други ефекти утицали на повећање дуга.

За вршиоца дужности директора вртића „Патријарх Павле“ данас је именована Тамара Ракановић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишковић: У новој години приоритети економски раст Српске и стандард грађана
Сљедећи текстКонтрола забране точења алкохола и рада угоститеља 8. и 9. јануара