Насловна Најновије Источно Сарајево: Седам посланика иде у НС РС, а два у Парламентарну...

Источно Сарајево: Седам посланика иде у НС РС, а два у Парламентарну скупштину БиХ

468
0

Сарајевско-романијску регију у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске представљаће седам посланика.

Бирачи из изборне јединице осам (шест општина у саставу Града Источно Сарајево, Хан Пијесак и Рогатица) највише повјерења дали су кандидатима СНСД-а (два посланика), СДС-а (један посланик) и ДЕМОС-а (један посланик).

СНСД ће са освојених 16.659 гласова имати два посланика. Највише гласова имали су Љубиша Ћосић и Дамјан Шкипина. Актуелни градоначелник Источног Сарајева већ раније је најавио да ће остати на тој позицији, па ће мандат бити додијељен Страхињи Башевићу.

На другом мјесту према броју освојених гласова је СДС (11.062). Директан мандат на листи СДС-а освојио је Маринко Божовић. Уколико начелник Источне Илиџе одлучи да остане на тој позицији, а раније је то и најавио, у Народну скупштину ће умјесто њега Дарко Берјан.

Трећа странка према укупном броју гласова је ДЕМОС (7.364). Ацо Станишић освојио је директан мандат у Народној скупштини Републике Српске.

Додатна три посланика ова регија добила је са компензационе листе.

Иако нису остварили резултат који би их директно послао у НС РС, Предраг Нешић и Николина Шљивић из ДНС-а биће посланици.

Подсјећамо, ДНС на нивоу Републике Српске није остварио ниједан директан мандат, али су након расподјеле тих мандата, а на основу укупног броја гласова, њима припала четири у НС РС. Предраг Нешић и Николина Шљивић били су међу та четири на компензационој листи коју странке утврђују прије избора. ДНС је у изборној јединици осам имао 3.999 гласова.

Такође, Марина Благојевић из ПДП-а у НС РС иде преко компензационе листе те партије. ПДП је у изборној јединици осам имао 1.620 гласова.

Посматрано према броју личних гласова које су бирачи будућим посланицима дали на изборима, од њих седам највише повјерења добио је Ацо Станишић са 6.177 гласова. На другом мјесту је Дамјан Шкипина са 5.352, а на трећем Страхиња Башевић са само гласом мање. На четвртом мјесту је Дарко Берјан који је добио 4.020 гласова. Слиједе Предраг Нешић са 1.936, Николина Шљивић 601 и Марина Благојевић са 304 гласа.

У Парламентарну скупштину БиХ из Источног Сарајева ићи се Дарко Бабаљ из СДС-а са 22.013 гласова и Мирослав Вујичић из СНСД-а са 19.053 гласа.

ИЗВОРртвис/филтер
Претходни текст,,Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака Источно Сарајево 2022“ у суботу
Сљедећи текстЂукановићев ДПС изгубио у 11 од 14 општина