Насловна Вијести Италија: Ђорђа Мелони формирала нову коалициону Владу

Италија: Ђорђа Мелони формирала нову коалициону Владу

177
0

Нову десничарку коалициону Владу Италије вечерас је формирала Ђорђа Мелони, лидерка крајње десничарске партије Браћа Италије (ФдИ), која је побиједила на изборима 25. септембра.

Предсједник Италије Серђо Матарела позвао је Мелони, чија коалиција има већину у оба дома парламента, у предсједничку палату.
Двојац је разговарао дуже након чега је Матарела дао Мелони задатак да формира нову Владу.

Прихватајући тај задатак, Мелони је предсједнику представила листу са именима нових министара, а што је Матарела и одобрио.

Мелони је именовала Антонија Тајанија, потпредсједника коалиционог партнера Форза Италиа, на позиције потпредсједника Владе и министра спољних послова. Тајани је био предсједник Европског парламента од 2017. до 2019. године.

Маттео Салвини, лидер још једног коалиционог партнера Лига Партије, именован је за замјеника премијера и министра саобраћаја и инфраструктуре.

За министра одбране именован је Гуидо Кросето из ФдИ-ја, док је бивши судија и члан ФдИ-ја Карло Нордио постао министар правде. Бивши гувернер Рима Матео Пиантедоси именован је за министра унутрашњих послова.

За министра економије именован је Ђанкарло Ђорети, који је био министар економског развоја у Влади премијера Марија Драгија, а за министра економског развоја именован је Адолфо Урсо.

Предсједник Матарела је у краткој изјави захвалио одлазећој Влади и премијеру Марију Драгију који ће у суботу предати функцију насљедници Мелони.

Након што сутра и свечано положи заклетву, Мелони ће постати прва жена на функцији премијера Италије.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстМитрополит дабробосански Георгије имао историјску мисију
Сљедећи текстЛана Пудар пета на Свјетском купу у дисциплини 200 метара делфин