Насловна Најновије И дио опозиције се нуди Додику

И дио опозиције се нуди Додику

255
0
Озбиљнији преговори о формирању нове власти, односно о томе ко ће засјести у министарске фотеље, требало би да почну већ сљедеће седмице, а судећи према првим порукама из странака које су и овај пут побиједиле на изборима, на формирање Владе РС се неће дуго чекати.

Услови за званично отпочињање консултација о мандату и подјели изборног колача, биће створени већ наредне седмице, када истичу рокови за потврду резултата општих избора одржаних 2. октобра.

У политичким кулоарима већ су почеле спекулације о томе, којој странци би могла да припадне која позиција, али помињу се и нека имена. Једно од њих је актуелног премијера Српске Радована Вишковића, који је освојио мандат у Представничком дому Парламента БиХ, али према неким информацијама, он ће вратити мандат те остати на челу републичке Владе. Такође, као потенцијални нови предсједник Народне скупштине, помиње се лидер СП-а Петар Ђокић.

Да би Српска веома брзо требало да добије нову власт, најавио је јуче лидер СНСД-а Милорад Додик.

 

Однос снага у Народној скупштини након избора (Мандати)

СНСД                            29

СДС                               13

ПДП                              8

СП                                 5

Покрет за државу                  5

ДЕМОС                         5

Уједињена Српска                  4

За правду и ред

Небојша Вукановић               4

ДНС                              4

НПС                              3

СПС                              3

 

– Мислим да неће проћи више од мјесец и да ћемо имати Владу и Скупштину у Републици Српској – поручио је Додик.

Он је, наиме, у неколико наврата након општих избора, помињао могућност да у Српској буде формирана концентрациона влада због геополитичких проблема и промјена, а позвао је све којима је Српска на првом мјесту, да стану уз владајући блок у којем су СНСД, ДЕМОС, СП, НПС и Уједињена Српска.

Додиков став о брзини формирања нове власти, дијели први човјек ДЕМОС-а Недељко Чубриловић. За “Глас” је поручио да би све требало да буде готово прије новогодишњих празника.

– Није било преговора, а једино је извјесно за сада да коалиција која је стала иза кандидата за предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ, остаје јединствена – рекао је Чубриловић.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић, не крије да су обављени већ неки разговори, те да ће бити настављени.

– Ово је један од најизазовнијих мандата. Морамо имати оперативну и брзу Владу, Скупштину која има проходност за одлуке. То је највећа одговорност владајуће коалиције. Ово ће бити маратон на четири године, а не трка на 100 метара – истакао је Стевандић за “Глас”, а на питање да ли УС има афинитета према неким ресорима, нагласио је да ће прво преговарати са партнерима.

И док, барем према изјавама, СДС, ПДП и Покрет за правду и ред на чијем је челу Небојша Вукановић остају чврсто у опозицији, у СПС-у и ДНС-у тврде да су отворени за разговоре са свима, а у интересу, како кажу, Српске.

Први човјек ДНС-а Ненад Нешић, каже за “Глас Српске”, да та странка у потпуности остаје привржена политици националног јединства о питању опстанка у БиХ, поштовања Дејтонског мировног споразума и уставне позиције Српске.

– Спремни смо да сарађујемо са свима који су спремни да штите интересе Српске. ДНС ће радити у њеном интересу, да ли као власт или опозиција, а о томе ћемо одлуку донијети у наредном периоду – истакао је Нешић.

Сличан став је пренио и лидер СПС-а Горан Селак.

– Постали смо парламентарна странка и честитали смо побједницима. Важно је што прије формирати власт. Видимо у јавности позив да се окупимо око Српске, а најважнији стубови СПС-а су заштита виталних интереса српског народа и економско-социјална питања. Чекамо коначну потврду резултата, а одазваћемо се на консултације када за то буде вријеме, код предсједника Републике – закључио је Селак у изјави за “Глас Српске”.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстДанас се отвара први премијерлигашки терен у пројекту ФС БиХ
Сљедећи текстСуперрачунар: Србија не пролази групу у Kатару – у финалу Меси на Роналда