Насловна Најновије Казнити нападаче и инспираторе насиља у Бањалуци

Казнити нападаче и инспираторе насиља у Бањалуци

128
0

Удружење новинара Републике Српске, затражило је од полиције да расвијетли случај синоћњег инцидента у Бањалуци, када су активисти „БХ поворке поноса“ нападнути од веће и организоване групе хулигана и да тиме понови добар посао, као при откривању одговорног лица за оштећења на возилима новинара Александра Трифуновића и Николе Мораче.

„Непосредне извршиоце и налогодавце треба процесуирати и предати судским органима. То је најмање што полиција може да уради“, наводи се у саопштењу.

Из Удружења истичу да осуђују насиље сваке врсте и траже од надлежних органа потпуну заштиту сваког грађанина или госта Бањалуке и Српске, при уживању својих уставом загарантованих права и обавеза.

„Kао примјер добре праксе истичемо и похваљујемо рад МУП РС при откривању одговорног за оштећења на возилима новинара А. Трифуновића и Н. Мораче. Само овакво дјеловање овлаштених лица, откривање и кажњавање насиља, може демантовати да се радило о организованом прогону новинара због њиховог рада. У овом случају радило се о акту појединца, што је изразито важан и позитиван податак за новинарску заједницу“, наводи се у саопштењу.

Ово удружење захтијева од надлежних, да свакоме ко по законом утврђеним околностима најави скуп, омогући да га и одржи, а од представника невладиних организација и медија да не користе осјетљив положај мањина за своје личне и промоције својих политика.

Полиција у Бањалуци јуче је саопштила да је пријављено нарушавање јавног реда и мира испред просторија невладине организације у Улици Kрфска, на начин да је више непознатих особа физички и вербално напало групу грађана, која се самоиницијативно окупила испред тих просторија.

„Једној особи је указана љекарска помоћ у Служби хитне медицинске помоћи у Бањалуци због тјелесних повреда, док су остали окупљени грађани уз пратњу полицијских службеника приступили у просторије Полицијске управе Бањалука, ради личне безбједности и саслушања у својству оштећених лица“, наведено је у саопштењу.

Прије тога Бањалучка полиција је уз образложење да се активистима не може гарантовати безбједност забранила најављени скуп „БХ Поворке поноса“.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстЗеленовић оставио огроман траг на пољу културе и умјетности
Сљедећи текстКаратисткиња са Сокоца Исидора Боровчанин, путује на Европско првенство у Шпанију