Насловна Магазин Занимљивости Како убрзати метаболизам и сачувати линију

Како убрзати метаболизам и сачувати линију

204
0

Како се приближавамо педесетом рођендану, требало би да мијењамо навике у исхрани јер се и метаболизам успорава.

Старење је животни процес који у тијелу човека изазива низ различитих промена, па се тако мења и метаболизам. Како старимо, метаболизам се успорава, а као посљедица се јављају умор, главобоља, повећање тјелесне тежине, губитак косе….

Иако не можемо да зауставимо године и да промијенимо оно што је неизбјежно, постоје начини да помогнемо себи и свој метаболизам држимо под контролом. У томе нам могу помоћи навике у исхрани, које ће сагорети вишак масноћа око стомака.

Љута паприка као додатак храни

„Додавање љуте паприке у јела може да помогне да  се убрза метаболизам“, рекла је Лаурен Манакер, члан одбора медицинских стручњака.

Љуте црвене папричице одличне су за метаболизам

Показало се да капсаициноиди (ЦАП) који се налазе и у љутим папричицама и у екстрактима паприке могу да побољшају метаболизам.

Према студији, капсаициноиди који се налазе у љутој паприци играју значајну улогу у одржавању метаболичког здравља, посебно када је у питању губитак тежине код гојазних особа.

Више ђумбира у исхрани

Ђумбир побољшава термогенезу (сагоревање калорија). Показало се да конзумирање ђумбира има антиинфламаторно дејство, да снижава крвни притисак, дјелује стимулативно на гастроинтестинални тракт и помаже у одржавању глукозе у крви. Антиоксиданси које садржи ђумбир важни су у борби против посљедица оксидативног стреса и успоравају старење.

Ђумбир за добро здравље

Коријен ђумбира може помоћи гојазним особама да изгубе тежину јер је богат природним биљним хемикалијама које функционишу као антиоксиданси.

Овас је одлична житарица

„Интегралне житарице могу да помогну људима да одрже здрав метаболизам“, истакла је Манакерова.

Овас који користимо у исхрани помаже да се дуже осјећамо сито, а сагорјева и масти. Садржи пуно скроба. Варењем стиже до дебелог цријева и постаје храна за „добре“ бактерије које живе у нашим цријевима. Све ово помаже нашој микрофлори да буде у равнотежи. Човјек који има у цријевима добар однос „добрих“ и „лоших“ бактерија, може апетит да држи под контролом, нарочито послије 50. године.

Црна чоколада

Конзумирање чоколаде богате флавоноидима, а то је тамна чоколада, може да одржи добар метаболизам.

Црна чоколада за добар метаболизам

Према резултатима студије објављене у часопису Molecules из 2018. године, људи који су конзумирали два грама тамне чоколаде која има око 70 одсто какаоа дневно током шест мјесеци, имали су бољи метаболизам глукозе у поређењу са људима који су конзумирали два грама чоколадног млијека.

Иако црна чоколада има своје предности, важно је да ову слатку посластицу једете умјерено и да једете само чоколаду са 70 одсто какаоа или више. Што мање какаоа, то више шећера.  

ИЗВОРртс
Претходни текстМарвелов дуго чекани „Сиви човјек“ на Нетфликсу од 22. јула (ВИДЕО)
Сљедећи текстОптужница за Петровачку цесту још увијек није уручена окривљенима