Насловна Најновије Кесић: Сачувати политику неутралности

Кесић: Сачувати политику неутралности

170
0

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић поручио је данас да је за Српску и Србију у овом моменту најважније да се сачува политика неутралности.

„За мене твдрња типа да се не може сједити истовремено на двије столице представља спиновање и ко хоће да спинује тако постави ствари. У суштини се сједи се само на једној столици, а то је столица националних интереса“, рекао је Кесић новинарима у Бањалуци након трибине о теми „Пријетње демократији на Западу: либерали, конзервативци и нови свјетски поредак“.

Он је нагласио да је потребно гледати оно што је најбоље за грађане, земљу и друштво у Србији и Српској и да је то сада у овом моменту политика неутралности.

Кесић је рекао да свака мала земља и мали народ морају наћи своје мјесто у дешавањима, јер такве земље и народи често не препознају на вријеме промјене у међународном поретку, те да је то врло битно за српски народ у условима када западна доминација иде крају и ствара се нешто ново.

Према његовим ријечима, криза демократије која се данас виђа и у САД и у свијету има двије пријетње, од којих је прва унутрашња, која се дешава у сваком друштву и односи се на тензије, дубоке подјеле, неповјерење према споственим вриједностима, као и законским правима грађана, те елите које покушавају да осигурају своју контролу над друштвом.

Он је навео да је друга пријетња спољна и да је то оно што се дешава и дешавало, наводећи примјере пандемије вируса корона, рата у Украјини, кризе енергетике, економске кризе, инфлације.

„Пријетње су озбиљне и изнутра и споља и све је повезано“, истакао је Кесић додајући да у многим друштвима више нема критичког размишљања, као и да цензура представља један од проблема који пријети демократији.

Извршни директор Савјета за националну политику и један од угледнијих републиканаца у САД Роберт Мекјуен сматра да ће на новембарским изборима /такозвани међуизбори за Представнички дом и дио Сената/ демократе изгубити контролу над Конгресом САД.

Он је рекао да су САД биле енергетски независне прије 20 мјесеци, а да сада Саудијску Арабију моле за нафту, додајући да се десио и раст инфлације у односу на њен ниво када је Доналд Трамп завршавао предсједнички мандат.

„Због тога сматрам да ће политички утицај Џозефа Бајдена на Конгрес брзо нестати“, нагласио је Мекјуен.

Трибину је организовао Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдличан жријеб за Србију, пред БиХ тежи задатак
Сљедећи текстСкупштини општине упућен захтјев за повећање цијена гријања