Насловна Најновије Кинески атомски арсенал расте на 1.500 бојевих глава

Кинески атомски арсенал расте на 1.500 бојевих глава

172
0

Kинески нуклеарни арсенал вјероватно ће бити утростручен на 1.500 бојевих глава до 2035. године, саопштио је данас Пентагон у новом извјештају и указао на модернизацију авијације те земље.

Вашингтон је раније прогласио Kину за највећи изазов за САД у наредном периоду, а у годишњем извјештају наглашено је да је та земља унаприједила своје нуклеарне и конвенционалне снаге.

„Министарство одбране процјењује да је кинеска оперативна залиха нуклеарних бојевих глава премашила 400. Уколико Kина настави нуклеарно ширење овим темпом, вјероватно ће имати залиху од око 1.500 бојевих глава до 2035. године“, наводи Пентагон.

Тај број је и даље далеко мањи од арсенала САД и Русије. Обје ове земље посједују по неколико хиљада атомских бојевих глава.

Пекинг ради и на модернизацији свог балистичког ракетног арсенала, а 2021. је извршио 135 пробних лансирања – „више него остатак свијета заједно“, не рачунајући пројектиле испаљене у ратним сукобима, пише у извјештају.

Пентагон оцјењује да кинеска борбена авијација убрзано сустиже западне ваздухопловне снаге и да је Kина тренутно трећа у свијету са више од 2.800 борбених авиона.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстНесметано одвијање саобраћаја
Сљедећи текстРепублика Српска: Рођене 22 бебе, осам дјевојчица и 14 дјечака