Насловна Најновије Ковачевић: 9. јануара потомци жртава геноцида одлучили да неће дозволити да се...

Ковачевић: 9. јануара потомци жртава геноцида одлучили да неће дозволити да се геноцид понови

134
0

Савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић нагласио је да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, у миру, када није било ратних скуоба у БиХ и тог дана није пала ниједна жртва.

Ковачевић је рекао да се српски народ одбранио у рату који су неки други жељели и изборили се за тај рат 1. марта када су, између осталог, и убили једног Србина у његовом родном граду Сарајеву и 26. марта када су у Сијековцу убили велики број српских цивила.

– Али, битно је да одговоримо оним злобницима, злонамјерницима који, срам и стид да их буде, кажу да је 9. јануар почетак некаквог геноцида. Њима морамо да кажемо да су 9. јануара, по узору на Јевреје, наше најближе рођаке по жртви, који су прогласили државу Израел да им се не би поновио Холокауст, представници нашег народа као потомци жртава најстрашнијег геноцида уз Холокауст у Другом свјетском рату одлучили да неће дозволити да се геноцид над нашим народом понови – нагласио је Ковачевић.

Он је истакао да је то Република Српска – слобода, побједа и мир за све њене грађане без обзира на њихову националност, вјерску или било коју другу припадност.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПетровић: Стање безбједности саобраћаја задовољавајуће
Сљедећи текстДодик даровао златником 32 бебе рођене 9. јануара