Насловна Магазин Занимљивости Ковач из Смедерева – прво сјечиво направио по узору на Гандалфово, ускоро...

Ковач из Смедерева – прво сјечиво направио по узору на Гандалфово, ускоро и реплика мача цара Душана (ВИДЕО)

246
0

Жељко Пантић једини је ковач мачева у Смедереву и један од ријетких у Србији. Са осам година направио је прво сјечиво, а први прави мач прије нешто више од двадесет година. Његове мачеве посједују страствени колекционари, а користе се и на витешким турнирима.

Љубав према мачевима, учврстила се када је Жељко почео да тренира мачевање. Заједно са инструктором, уз истраживање, правио је историјске реплике овог сјечива. Од тада, из његове радионице изашло је готово 130 мачева.

„Прво смо кренули од дрвених мачева за вјежбу, па смо онда усавршавали то. Дошли смо затим до рјешења, који се и данас користе у школи мачевања. Тако је кренуло, једно по једно сјечиво. Прво сјечиво које сам направио је био мач, који је био по узору на Гандалфов мач из Господара прстенова„, рекао је ковач Жељко Пантић.

Дугогодишње истраживање, море прочитаних књига и консултација са историчарима, претходиле су изради сваког мача. Већину машина које користи за израду, Жељко је направио сам, а како каже, мач може да се направи и за десет дана.

Пантић истиче да прича о мачу не почиње у радионици.

„Почиње на табли, када се црта, као и у простору у коме се раде детаљи, гдје се и завршава. Детаљи могу да ‘поједу’ више времена него што треба за израду сјечива. Тренутно су колекционари људи који највише узимају сјечива, с тим да је било људи који су куповали мачеве за вјежбање. Углавном су их, међутим, остављали зато што им је било жао да их користе за борбу“, наводи Пантић.

Ускоро реплика мача цара Душана 

Мач као симбол достојанства и части, представља важан дио српске историје и ратовања. Жељко издваја период владавине Цара Душана, као најважнији за развој мача. 

„Увео је тешке дворишне мачеве. Постојала је дипломатска школа на његовом двору. Имамо записе да је послао дипломатски поклон. Мислим да је принц Египта добио поклон, односно мач. Хроничар тог доба описао је тај мач као дугачак са јако дугачком дршком, богато украшеног. То значи да је постојала једна школа која се бавила таквим детаљима“, истиче Пантић.

Након вишегодишњег истраживања, Жељко ускоро почиње са израдом реплике мача Цара Душана. Како каже, све су прилике да ће му то бити омиљено и највеће дјело до сада.

ИЗВОРртс
Претходни текстУ понедјељак сунчано и мало топлије
Сљедећи текстМушкарац избо двоје људи у центру Београда