Насловна Вијести Командант Кфора: Нећемо дозволити барикаде на путевима, ако буде тензија поступићемо по...

Командант Кфора: Нећемо дозволити барикаде на путевима, ако буде тензија поступићемо по мандату

278
0

Командант Кфора генерал-мајор Ференц Кајари изјавио је да ће та мисија поступати у складу са својим мандатом у случају нереда на схеверу КиМ и да неће дозволити барикаде на путевима које, како је навео, онемогућавају слободу кретања, преноси РТК.

– Ако се направе барикаде, то онемогућава слободно кретање, а ако се не постигне договор, онда ћемо доћи до тренутка када ће Кфор морати да дјелује како би омогућио слободу кретања – рекао је Ференц Кајари у интервјуу за РТК.

Навео је да је Кфор појачао присуство на сјеверу КиМ.

– Кфор је успоставио осматрачнице и техничке пунктове широм простора. Такође, појачали смо патролну активност у целом региону. Ове мере се предузимају како бисмо били спремни за сваки инцидент и ради веће безбедности. Ако буде тензија, поступићемо по свом мандату – рекао је Кајари.

Командант Кфора је замолио све стране да се уздрже од једностраних акција и да се о свему преговара и постигне политички договор јер, према његовим речима, „постављање барикада не помаже у решавању ситуације“.

Кајари је оцијенио да се безбедносна ситуација на северу Косова смирила после недавних догађаја, и рекао да очекује да ће преговори који су у току резултирати договором.

Навео је да Резолуција Савјета безбједности УН 1244 даје два задатка Кфору, које је назвао главним задацима.

– Очувати окружење сигурним и ред на КиМ и сачувати слободу кретања за све грађане – рекао је Кајари.

ИЗВОРРтс
Претходни текстНајава, „Интервју“ за 25.08.2022 (Видео)
Сљедећи текстФилм о усташком злочину у Пребиловцима награђен за најбољи сценарио