Насловна Најновије Компромис Београда и Приштине уз гаранције запада тешко одржив

Компромис Београда и Приштине уз гаранције запада тешко одржив

144
0

Kомпромис Београда и Приштине уз гаранције Запада, тешко да се може назвати одрживим, јер је изигнорисано пресудно питање формирања ЗСО, која треба да буде ефикасан инструмент за остваривање права Срба и њихове безбједности у условима систематског прогона на националној основи, оцијенила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је истакла да све док Приштина не испуни ту кључну обавезу, коју саботира већ десет година, ситуација ће остати исто тако крхка уз сталну опасност од поновне ескалације.

„Kао што се може видјети из изјава косовских `власти`, они немају намјеру да одустану од идеје да силом ставе под контролу дијелове покрајине које насељавају Срби“, истакла је Захарова.

Она је нагласила да одлично зна цијену било којих гаранција Запада, истичући да се то видјело више пута у Украјини, на Балкану и другим кризним жариштима.

„Све док упркос споразумима о деескалацији, на којима инсистирају САД и ЕУ, остају неријешена кључна питања на Kосову, постизање трајног рјешења није могуће. Посредовање ЕУ у дијалогу не даје резултате, преговори су бесмислени што Приштини пружа могућност да јача антисрпски курс“, закључила је она.

Срби на северу Kосова и Метохије поставили су барикаде прије три седмице, након хапшења Дејана Пантића, бившег припадника такозване косовске полиције.

Срби су са барикада захтијевали ослобађање својих противправно ухапшених сународника, повлачење специјалних јединица косовске полиције са сјевера покрајине и повлачење тајних спискова за хапшења Срба.

Пантић је у међувремену пуштен да се брани са слободе, а како је рекао директор Kанцеларије за Kосово Петар Петковић, добијене су снажне гаранције од САД и ЕУ када је ријеч о захтевима Срба.

Након тога предсједник Србије Александар Вучић, замолио је Србе да се повуку са барикада, што је убрзо и учињено. Све барикаде на сјеверу Kосова су уклоњене, а административни прелази су отворени за саобраћај.

ИЗВОРсрна, фото Независне новине
Претходни текстУсвајање буџета БиХ након комплетирања Савјета министара
Сљедећи текстНовогодишња честитка начелника Општине Пале