Насловна Најновије Конститутивном сједницом предсједаваће Наташа Радуловић

Конститутивном сједницом предсједаваће Наташа Радуловић

172
0

Представници парламентарних странака у Народној скупштини су на данашњем састанку у Бањалуци одлучили да конститутивном сједницом новог, 11. сазива Скупштине, заказаном за уторак, 15. новембра, предсједава најстарији народни посланик Наташа Радуловић.

Она ће сједницом, на којој ће заклетву положити нови посланици, те новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједавати уз помоћ генералног секретара Народне скупштине Небојше Згоњанина и најмлађих посланика из три политичке партије са највећим бројем мандата – Ање Љубојевић, Александра Трнинића и Небојше Дринића.

Радуловићева ће конститутивном сједницом, која ће почети у 12.00 часова, у складу са скупштинским Пословником, предсједавати до избора новог предсједника Народне скупштине.

Из Народне скупштине је саопштено да су представници СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, СП-а, ДЕМОС-а, УС, Листе „За правду и ред“, ДНС-а, НПС-а, СПС-а и „Покрета за државу“ на састанку усвојили приједлог дневног реда конститутивне сједнице Народне скупштине 11. сазива, који има 12 тачака.

На дневном реду су конституисање радног предсједништва, избор Kомисије за избор и именовање и разматрање и усвајање извјештаја Kомисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега је планирано полагање свечане заклетве народних посланика.

Пета тачка је избор предсједника Народне скупштине, након чега слиједи разматрање приједлога одлуке о броју потпредсједникā Народне скупштине, па избор потпредсједника Народне скупштине.

Осма тачка подразумијева именовање генералног секретара Скупштине и његовог замјеника, док је девета полагање свечане заклетве члана Предсједништва БиХ из Српске.

На дневном реду, као десета тачка, планирано је полагање свечане заклетве предсједника и потпредсједникā Српске, након чега слиједи покретање иницијативе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, па покретање иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Српске.

На састанку у Бањалуци усвојен је и приједлог одлуке по којој би Народна скупштина у 11. сазиву требало да има четири потпредсједника. „Такође, усвојен је приједлог закључка о покретању иницијативе за избор делегата из Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и приједлог закључка о покретању иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Српске. Утврђен је број мјеста у радним тијелима која припадају појединим посланичким клубовима, односно посланичким групама“, наводи се у саопштењу Скупштине.

ИЗВОРсрна, фото Народна скупштина Републике Српске
Претходни текстСутра умјерено до претежно облачно
Сљедећи текстДубравац, Шљивић и Нешић, одбацили спекулације о напуштању странке